Hatalmas környezeti katasztrófa történik épp Los Angelesben: két hónapja szivárog a metán egy tározóból

katasztrófa
2015 december 28., 21:46
comments 246

Október 23-án vette észre a Dél-Kaliforniai Gázvállalat, azaz a SoCalGas, hogy szivárog a metán az egyik kútjából Los Angeles észak-nyugati részén.

A szivárgás pontos helyét eddig nem sikerült megállapítani, december 27-én viszont a cég mérnökei mágneses technológiával rájöttek, hogy hol a forrás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is tudják zárni. Sőt, az eddigi két hónap mellé várhatóan újabbak jönnek, hiszen a cég szerint

márciusban lesznek képesek leállítani a gázt.

A metán ugyanis a 2667 méter mély SS 25 nevű kútból jön, de az elhárítások dolgozók még nem tudtak ennyire mélyre lefúrni. Az SS 25 egy régi, kiürült olajmezőhöz csatlakozik, ami ma az Alyso Kanyon Gáztározó. Az olajmezőt a hetvenes években alakították gáztározóvá, és 2,44 milliárd köbméter gáz fér el benne. Ezzel ez az USA második legnagyobb ilyen létesítménye.

A Quartz cikke szerint jelenleg az SS 25-ös kút annyi metánt bocsát ki, amennyi üvegházhatásban 7 millió autó kibocsátásának felel meg.

Jelenleg egész Los Angeles megyében is csak 6,2 millió bejegyzett autó van, amik nem is járnak minden nap.

A metán hamarabb felbomlik, mint a szén-dioxid, de sokkal komolyabb üvegházgáz annál. Ebben a cikkben azt írják, hogy ezzel az egyetlen szivárgással havonta 25 százalékkal több üvegházgáz kerül a légkörbe, mint amennyi általában, és naponta 1200 tonna metán áramlik ki a kútból. (Azonban - ahogy kommentelnőnk, Róbert is rávilágított - ez a szám nem reális. Az elérhető adatok szerint az emberi metánkibocsátás naponta 0,1 százalékkal nő a szivárgás miatt. Az emberi tevékenység miatt kibocsátott üvegházgázok 16 százaléka metán, tehát az emberiség üvegházgáz-kibocsátása nagyjából napi 0,02 százalékkal nő. Ez valóban nagyon sok, de azért nem 25 százalék.)

A szivárgás a lakók szempontjából is rettenetes, a szivárgó metánban ugyanis olyan anyagok vannak, amik szaga a záptojásra emlékeztet, és mérgezőek. Az utóbbi hónapokban többen kerültek kórházba a területről fejfájásos, hányós tünetekkel. Eddig több mint 2000 családot kellett ideiglenesen kiköltöztetni.

A lassított felvételen lejátszódó környezeti katasztrófát rengeteg hasonlították a British Petrol (BP) megrongálódott olajkútjának szivárgásához, ami 2010-ben a Mexikói-öbölben okozott rettenetes pusztítást. A BP ott is hónapokig próbálta sikertelenül elállítani a tengerbe ömlő olajat. Most lényegében ugyanez történik, csak rendkívül káros üvegházgáz szivárog a légkörbe, és valószínűleg ez március végéig így is marad. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.