Hszi blogolt

külföld
2015 december 28., 19:58
comments 433

Már több külföldi politikus is indított saját mikroblogot Kína saját mikroblog-szolgáltatóján, a Weibón. David Cameron, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Nicolás Maduro venezuelai elnök is kommunikált már így a kínai felhasználókkal. Hszi Csin-ping kínai elnök azonban eddig nem volt valami aktív a közösségi médiában, még a kizárólag kínaiak által használt felületeken sem.

Ez azonban most megváltozott, december 25-én ugyanis az elnök megírta első posztját a Weibóra. Hszi Csin-ping egy kínai újság szerkesztőségébe látogatott, ott írt. le is fényképzték közben, és a hivatalos információk szerint az első posztját tényleg ő maga írta.

Posztjában az újév közeledtével kívánt minden jót a párt Központi Bizottsága nevében a Kínai Néphadsereg katonáinak és a kiegészítő fegyveres erők tagjainak, és azt üzente, hogy erősítsék a hadsereget, és járuljanak hozzá a kínai álom megvalósulásához.

Ez az első eset, hogy vezető kínai politikus hivatalosan posztolt a Weibóra, és az elnök posztja érdekelte is a kínaiakat. Annak ellenére, hogy az elnök felhasználói fiókjában korábban semmilyen tartalom nem volt, és Hszi eddig meg se nyitotta a fiókját, a posztja hamar szétterjedt. December 28-ig 360 ezerszer továbbították (hasonló, mint a Tumblren a reblog és a Twitteren a retweet), és

48 ezer komment gyűlt össze a bejegyzés alatt.

A felhasználók többsége megragadta az alkalmat, hogy végre legalább a személyesség látszatával kommunikálhattak az elnökkel. Volt aki a Peking rettenetesen szennyezett levegőjét hozta fel, és kérte az elnököt, hogy tegyen vele valamit, mások arra kérték Hszit, hogy tegyen igazságot a közelmúltbéli befektetési botrányok sikkasztóin. Persze a kommentek nem voltak ellenségesek, amiket így is lehetett volna értelmezni, azokba általában beleszőtték, hogy

„De azért nagyon szeretünk Hszi Apu!”

Igen, az elnök Hszi Apu felhasználónéven nyomja. A posztok pozitív hangulata és nagy száma természetesen nagyban köszönhető a kínai net állami cenzorainak és a kormánypárti bérkommentelők hadseregének is. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.