Szabadon felhasználhatóvá válnak Bartók Béla művei

zene
2015 december 28., 06:45

Január 1-vel lejár a Bartók Béla műveire vonatkozó, a szerző halálától számított 70 éves szerzői jogi védelem, így a magyar művész alkotásai közkincsbe kerülnek, darabjai szabadon előadhatóak és kiadhatók. 

Ugyanez vonatkozik Szerb Antal író, valamint Pietro Mascagni olasz zeneszerző alkotásaira is. Mindez a szerzői jogok kezelésével foglalkozó Artisjus hétfői közléményéből derült ki.

Forrás: Wikipedia.
photo_camera Forrás: Wikipedia.

A szabályzás szerint maradnak azért megkötések. A többszerzős darabok esetében például a 70 éves védelmi idő mindig az utoljára elhunyt szerzőre vonatkozik, tehát annak halálozási időpontja a mérvadó. Másfelől Bartók késői, Amerikában komponált műveire eltérő szabályok vonatkoznak, azokra nem érvényesek az európai előírások.

(Artisjus 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.