Még 500 milliót ad az állam a milánói sámándob Karcagra költöztetésére

POLITIKA
2015 december 29., 19:08
comments 186

A milánói expó magyar pavilonjának hazaszállítására és karcagi újraépítésére - a költségvetési törvényben szereplő forráson felül - további 500 millió forintot biztosít a kormány - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A 2015. évi Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának Magyarországon történő újraépítéséről szóló határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy vizsgálja meg a projekt megvalósításának a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, illetve a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében rendelkezésre álló uniós fejlesztési forrásokból történő további támogatásának lehetőségét is.

A Sámándob néven elhíresült milánói magyar pavilon.
photo_camera A Sámándob néven elhíresült milánói magyar pavilon.

A belügyminiszternek pedig az expo kormánybiztosa, azaz Szőcs Géza és a karcagi önkormányzat bevonásával azt kell megvizsgálnia, hogy lehetőség van-e a projekt önkormányzati forrásból történő részbeni támogatására.

A 2016-os költségvetési törvény a magyar pavilon megvalósításával kapcsolatos kiadásokra eredetileg 650 millió forintot irányoz elő.

Szőcs Géza, a milánói expón való magyar részvétel kormánybiztosa december közepén jelentette be, hogy a magyar pavilon a kormány döntése értelmében Karcagra kerül, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be. A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31., az épület így 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt. A kormánybiztos akkor nem zárta ki, hogy a pavilon bizonyos variánsai máshol is felépülhessenek.

photo_camera

A mostani kormányhatározat felhívja a kormánybiztost, hogy - a magyar pavilon iránti kiemelt érdeklődésre tekintettel - vizsgálja meg a pavilon további helyszíneken történő, központi költségvetési forrás felhasználását nem igénylő újraépítésének lehetőségét és módját.

A kormány határozatával egy időben módosította a világkiállítás magyar pavilonjának megvalósításával kapcsolatos korábbi rendeletét is. Ebben az újratervezés, a bontás,
a rekultiváció, a hazaszállítás és az újraépítés irányítását és lebonyolítását, valamint az újraépítést követően az üzemeltetést az állami tulajdonban álló Carpathia Kft. feladatává teszi. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.