Megjelentek a 20 milliós családi otthonteremtési kedvezmény részletei

gazdaság
2015 december 29., 16:44
comments 238

Megjelent az új Magyar Közlöny benne pedig a kormány új családi otthonteremtési kedvezményének (csok) részletei. Pár hete jelentették be, hogy a támogatást úgy alakítják át, hogy a nagy családok akát 10+10 millió forintot is kaphatnak az államtól, ha elég nagy ingatlanba költöznek.

  • A Közlönyben lévő leírás szerint a háromgyerekesek megkapják a 10 milliót, a kétgyerekesek viszont csak 2,6 millára számíthatnak.
  • A háromgyerekesek a 10 milliós támogatás mellé kérhetnek még 10 millió forintnyi kedvezményes hitelt is, de ez nem kötelező. Így jön ki a 10 + 10 millió.
  • Akinek nincs gyereke annak a támogatás igényléséhez be kell vállalnia, hogy 10 é alatt legyártja a 2 vagy a 3 gyereket. Ehhez viszont házasnak kell lenni.
  • Ha valaki nem házas, akkor igényelhet támogatást, ha már van legalább egy gyereke, de ebben az esetben is be kell vállalni a több gyereket.
  • Akik bevállalják a gyerekeket, de mégsem csinálnak eleget, azoknak a határidő lejárta után vissza kell fizetniük a teljes támogatási összeget.
  • Örökbe fogadni is lehet, és az állam a gyászoló szülőktől sem kéri vissza a pénzét. Ha egy magzat megéri a 24. terhességi hetet, akkor az az államnak már elég. A válás viszont necces, az államnak ilyenkor van lehetősége visszakérni a pénzét.
  • A támogatásra olyan párok pályázhatnak, ahol legalább az egyik fél fiatalabb 40 évesnél.
  • A három gyerekre megvett új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie.
  • Új háznál legalább 90 négyzetméter hasznos alapterület kell a 3 gyerekhez.
  • Ha valakinek van már ingatlanja és 3 gyereke is, az is kaphat pénzt, ha nagyobb ingatlanba költözik.
  • Gyereknek számít a vérszerinti gyerek, a 20 évnél fiatalabb eltartott, a 25 évnél fiatalabb, felsőoktatásban tanuló vagy 20 évnél idősebb megváltozott munkaképességű, akinél ez az állapot még legalább egy évig megmarad.
  • Ha halva születik egy gyerek, azt is 60 napon belül be kell jelenteni a banknak egy hivatalos papírral igazolva.

  • A kedvezmény csak összkomfortos ingatlanra vonatkozik, tehát nem lehetnek benne kizárólag kisméretű szobák. Legalább egy szobának nagyobbnak kell lennie 12 négyzetméternél.
  • Ha nem cég építi az új házat, amire igénybe veszik a támogatást, akkor 5 millió forintig vissza lehet igényelni az áfát az építkezési költségekből. 

Az Nemzetgazdasági Minisztérium már hétfőn elárulta, hogy nem tudják, mennyibe fog kerülni a program, és hogy mennyi hasznot hozhat.

A jellemzők alapján az is nyilvánvaló, hogy a budapestiek nem fognak nagyot szakítani ezzel a programmal, hiszen a fővárosban nem nagyon van új építésű lakás vagy ház, csak nagyon drágán. Így a támogatás mellé is nagy önerőt kell bevetnie azoknak, akik Budapesten vennének ingatlant. Vidéken viszont sokat jelenthet a támogatás.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Mnisztériumának államtitkára a csokról szóló sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a támogatást külföldi munkavállalásból hazatérő párok is igényelhetik.

A jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény.

Egy gyereknél ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

(via Index, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.