Meleg lehetett Csou-Enlaj, Kína legnépszerűbb kommunista vezetője

2015 december 29., kedd 13:08
169

Legalábbis egy mostanában megjelenő, hongkongi könyv szerint Csou-Enlaj, a Kínai Kommunista Köztársaság első miniszterelnöke majdnem egész életében titkolta homoszexualitását.

Csou-Enlaj Mao Ce-tung mellett a legismertebb és leginkább tisztelt kommunista vezető mind a mai napig.

A szerző, Tsoi Wing-mui levelezésekből, Csou-Enlaj és felesége naplóiból  írta meg a „Csou-Enlaj titkolt magánélete” c. könyvet. A könyv bemutatja, hogy Csou-Enlaj és felesége között meglehetősen hideg volt a kapcsolat, a kommunista vezető pedig korábban egy fiú iskolatársával ápolt komolyabb érzelmi kapcsolatot, akivel egy szobában lakott a tizes évek végén.

Kínában nincs tiltva a homoszexualitás, de a kommunisták hatalomra kerülése előtt sokkal szabadabb téma volt a társadalomban, mint Maoék hatalomra kerülése után. 

Az pedig pláne elképzelhetetlen, hogy egy kommunista politikus nyíltan vállalja másságát, pláne az ország legfontosabb kommunistájáról hasonló kiderüljön. Ezért igen komoly állásfoglalás Tsoi Wing-mui részéről a könyv, amely Kínában valószínűleg a cenzúra áldozata lesz.

Csou-Enlaj szerelmi életével különösebben nem foglalkoztak életrajzírói, bár feltevések voltak másságáról. Bizonyítani nyilván nem lehet,  az amerikai kutatója, Gao Wenqian szerint konkrét bizonyítékok nincsenek erről. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt