Meleg lehetett Csou-Enlaj, Kína legnépszerűbb kommunista vezetője

Tbg
történelem
2015 december 29., 13:08
comments 169

Legalábbis egy mostanában megjelenő, hongkongi könyv szerint Csou-Enlaj, a Kínai Kommunista Köztársaság első miniszterelnöke majdnem egész életében titkolta homoszexualitását.

Csou-Enlaj Mao Ce-tung mellett a legismertebb és leginkább tisztelt kommunista vezető mind a mai napig.

A szerző, Tsoi Wing-mui levelezésekből, Csou-Enlaj és felesége naplóiból  írta meg a „Csou-Enlaj titkolt magánélete” c. könyvet. A könyv bemutatja, hogy Csou-Enlaj és felesége között meglehetősen hideg volt a kapcsolat, a kommunista vezető pedig korábban egy fiú iskolatársával ápolt komolyabb érzelmi kapcsolatot, akivel egy szobában lakott a tizes évek végén.

Kínában nincs tiltva a homoszexualitás, de a kommunisták hatalomra kerülése előtt sokkal szabadabb téma volt a társadalomban, mint Maoék hatalomra kerülése után. 

Az pedig pláne elképzelhetetlen, hogy egy kommunista politikus nyíltan vállalja másságát, pláne az ország legfontosabb kommunistájáról hasonló kiderüljön. Ezért igen komoly állásfoglalás Tsoi Wing-mui részéről a könyv, amely Kínában valószínűleg a cenzúra áldozata lesz.

Csou-Enlaj szerelmi életével különösebben nem foglalkoztak életrajzírói, bár feltevések voltak másságáról. Bizonyítani nyilván nem lehet,  az amerikai kutatója, Gao Wenqian szerint konkrét bizonyítékok nincsenek erről. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.