"Autóbalesetet szenvedett" és meghalt Kim Dzsongun egyik közeli tanácsadója

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA szűkszavú közleménye szerint kedden autóbalesetben életét vesztette Kim Janggon, Kim Dzsongun egyik közeli tanácsadója, aki a két Korea közti kapcsolatok felelőse is volt.

A KCNA nem közölt részleteket a balesetről.

Kim Janggon Fotó: AFP

A most elhunyt Kimet gyakran látták az országot irányító Kim oldalán, egyik legközelebbi tanácsadója volt, rendszeresen elkísérte a vezetőt a diplomáciai tanácskozásokra, illetve azokra a körütakra, amelyeken Kim dolgokat szokott megtekinteni birodalmában. Kim maga "legközelebbi elvtársaként", "elkötelezett forradalmár elvtársként" jellemezte Kimet, aki szerinte elkötelezett híve volt a két Korea egyesítésének, bármit is jelentsen ez Észak-Koreában.

Annyi biztos, hogy a KCNA közleménye szerint Kim halála "súlyos veszteség", és hogy a temetési bizottságát maga Kim fogja vezetni - ez nagy megtiszteltetés, az, hogy ki van benne egy fontos elvtárs temetési bizottságában, fontos mérőfoka úgy az elhunyt elvtárs, mint a bizottságba beválogatott elvtársak fontosságának.

A két Korea viszonyában is komoly visszalépést okozhat a halála. Egy dél-koreai elemző, Cseung Szeungcsang szerint "hosszú időre befagyhat a két Korea közötti párbeszéd". (Via FT)