Nagyot esett ma a rubel

gazdaság
2015 december 30., 21:24
comments 373

A tavaly decemberi, az orosz bankrendszer összeomlásával fenyegető árfolyamesést nem számítva történelmi mélypontra esett a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama. Kora este már 73,16 rubelt adtak egy dollárért, vagyis az év elejihez képest 26 százalékot zuhant az orosz valuta árfolyama.

A piac arra reagált ennyire érzékenyen, hogy az olajár folyamatos esése miatt az orosz politikai-pénzügyi elit befolyásos tagjai is arra figyelmeztettek a héten, hogy Vlagyimir Putyin korábbi, optimista kijelentéseivel szemben nemhogy nem lehetnek túl a válság mélypontján, de jövőre újabb visszaesés jöhet az idei 3,7 százalékos visszaesés után.

"2016 semmivel sem lesz könnyebb, mint 2015 volt, még akár nagyobb kihívás is lehet" - mondta például Aliser Uszmanov, az ország egyik leggazdagabb oligarhája az állami tévének adott interjújában. Alekszej Uljukajev, a gazdasági miniszter szerint pedig fel kell készülni rá, hogy az olajár tartósan alacsony marad - ami elég kellemetlen, tekintve, hogy Oroszország egyetlen piacképes exportcikke az olaj és a gáz. "Minden az olajon, az olajon és az olajon múlik. A mostani válságnak nincs konkrét mélypontja" - jelezte az orosz befektetőcég, a Renaissance Capital elemzője, Oleg Kuzmin is.

Az átlagoroszokat a gondok még inkább érintik. Miközben a gazdaság 3,7 százalékkal zsugorodott, a rubel árfolyamesése miatt a reálbérek 2015 első 11 hónapjában 9,2 százalékkal csökkentek - először Putyin hatalomra kerülése óta. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.