Texasban újra 1870 van

fegyver
2016 január 01., 15:56
comments 463

Január 1-jén Texasban életbe lépett az új fegyvertartás törvény, aminek értelmében 1871 után újra nyíltan hordhatják a fegyverüket, akiknek engedélyük van rá. Márpedig Texasban majdnem egymillió ember tarthat fegyvert, akik az újévtől pisztolytokban tartva bárhová magukkal vihetik kedvenc kézifegyvereiket.

A törvényt még 2015-ben fogadta el a republikánus többségű törvényhozás. 

A törvény támogatói szerint növeli a közbiztonságot, ha mindenki mindenhova magával viheti a pisztolyát. 

A módosítás ellenzői szerint éppen az ellenkező hatást fogják elérni, ha majd mindenhol fegyveres embereket lehet látni az utcákon és a középületekben.

photo_camera A nyílt fegyverviselésért tüntető aktivista a Texasi Egyetem campusán - Fotó: AFP/Drew Anthony Smith

A törvény értelmében a magánszemélyek és a vállalatok megtilthatják, hogy a területükre belépők szabadon hordják a fegyverüket. Ha egy üzlet ezt külön kéri, akkor azt már a bejáratnál kell jeleznie kell.

Az állam legnagyobb foglalkoztatói úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is csak a rejtett fegyverviselést fogják engedélyezni. A H-E-B-nek jelezték a vásárlói, hogy kényelmetlenül éreznék magukat, ha felfegyverezett emberek között kellene vásárolniuk.

Az olyan helyeken, mint a templomokban, kocsmákban, stadionokban vagy reptereken továbbra is tilos lesz fegyvert hordani. Nyártól azonban az egyetemi előadótermekben, a könyvtárakban vagy a diákszállásokon engedélyezni kell a fegyverviselést. 

A nyílt fegyvertartásról szóló törvény legvitatottabb pontja az volt, mikor felhatalmazták a a rendőrséget, hogy a fegyverüket nyíltan hordó emberektől bármikor elkérjék a fegyvertartási engedélyüket. A módosítást kilobbizó Open Carry Texas csoport szerint felháborodottan közölte, hogy mindez csak arra lesz jó, hogy a rendőrök a jogkövető állampolgárokat zaklathassák.

A rendőrség sincs oda végtelenül az új szabályért. Szerintük lehetnek gondok olyankor, amikor úgy kell kivonulniuk egy bűncselekmény helyszínére, hogy ott mindenki nyíltan viseli a fegyverét. Ebből akár halálos félreértések is adódhatnak. (Reuters/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.