Brit konzervatívok a transzneműekre való tekintettel eltávolítanák a nemről szóló részt az útlevelekben

Maria Miller, a női és esélyegyenlőségi bizottság konzervatív vezetője azt mondta egy interjúban a Times-nak, hogy az ausztrál példát követve az Egyesült Királyságban is el kéne törölni, hogy útlevélben vagy jogosítványban fel legyen tüntetve az állampolgárok neme (férfi/nő), mert az hátrányosan érinti a transznemű embereket.

Azt mondta, kevesebbet kellene foglalkozni azzal, hogy kinek mi a neme, és csak akkor kellene, ha ez feltétlenül szükséges, a mostani rendszer ugyanis – nem szándékosan, de – befolyásolhatja az állásokra vagy egyetemi helyekre való jelentkezést. Miller szerint még sok tennivaló van, és ilyenekre is figyelni kell, ha nem akarjuk, hogy például nemi sztereotípiákat kényszerítsen a lányokra az oktatási rendszer.

A bizottság várhatóan a jövő héten közli a jelentését a transzneműek hátrányos megkülönböztetéséről. A bizottság szerint Angliában évente kb. 4500 ember kéri a neme megváltoztatását a hivatalos irataiban. Az elmúlt hat évben a 10 évesnél fiatalabb transzneműség miatt segítséget igénylő gyerekek száma megnégyszereződött. 

Ajánlott olvasmány: A nagy genderszótár – minden, sőt, egy kicsit annál is több, amit az idejét múlt bináris férfi-nő meghatározáson túl tudnod kell.

(The Guardian)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.