A maffia illegális szemétlerakói miatt több a rákos megbetegedés Dél-Olaszországban

környezetvédelem
2016 január 03., 06:12
comments 74
Katonák őrködnek Nápoly  a gyakori szemétégetések miatt "Tűzföldnek" becézett részén, ahol rengeteg illegális szemétlerakója van a maffiának.  Fotó: PH.CONTROLUCE/SALVATORE LAPORTA
photo_camera Katonák őrködnek Nápoly a gyakori szemétégetések miatt "Tűzföldnek" becézett részén, ahol rengeteg illegális szemétlerakója van a maffiának. Fotó: PH.CONTROLUCE/SALVATORE LAPORTA

Megerősítette a 2014-es előzetes kutatások eredményeit az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet most lezárult vizsgálata:

a maffia illegális szemétbiznisze emberhalálokat okoz.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetet 2014-ben utasította az olasz parlament az illegális szemétlerakók egészségügyi hatásainak vizsgálatára. A most elkészült jelentést aztán igyekeztek a lehető legkevésbé feltűnő időpontban nyilvánosságra hozni: december 30-án tették közzé, amikor már az egész ország a szilveszteri buli előkészületeivel volt elfoglalva.

Pedig a vizsgálatok elég rémisztő eredményre jutottak. Megállapításaik szerint Nápolyban és környékén, Caserta megyében az átlagosnál sokkal több, egyéves vagy fiatalabb gyermek kerül kórházba tumorokkal, főleg agydaganattal. Ezért már a 2014-es előtanulmányok is a nápolyi szemétsztrájkok idején gyakori hulladékégetéseket, illetve az északi iparterületekről illegálisan délre szállított, és ott ellenőrizetlenül lerakott ipari hulladékok okozta szennyezést okolták.

Az illegális szemétbizniszt a nápolyi maffia, a Camorra uralja, ahogy azt pár bűnbánó maffiózó részletes vallomásában feltárta. A probléma súlyosságát jelzi, hogy az elmúlt években a rendőrség több hektárnyi földet volt kénytelen kivonni a környéken a termelésből, mert az illegálisan elásott ipari hulladékból ólom, arzén és tetraklorid szivárgott a kutakba, mérgezve ezzel a megtermelt növényeket és azok fogyasztóit.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésről az Avvenire, az olasz püspöki könferencia hivatalos lapja számolt be - az újság régóta szószólója az illegális szemétlerakók miatt szenvedőknek. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.