Megállíthatatlanul terjed Iránban az alkoholfogyasztás

2016 január 3., vasárnap 15:00
293

Az iráni szociális és munkaügyi minisztérium szomorúan jelentette be, hogy a tiltás ellenére tavaly 60 millió liter alkohol fogyott el az iszlám köztársaságban. A kutatást vezető Rusbeh Karduni válságosnak nevezte a folyamatot, ahogy az ivás terjed.

Bár az országban vallási okokból az alkohol vásárlását és fogyasztását szigorúan tiltják – aki megszegi a szabályokat, az pénzbüntetést kaphat, a visszaesőket pedig meg is korbácsolják- a minisztérium legújabb jelentése szerint ezeknek a tiltásoknak nincs sok hatása, a feketepiac virágzik. Illegálisan szinte bármilyen piát be lehet szerezni, igaz, ezeknek elég húzós az ára. Aki olcsóbban akar inni, az általában a házilag készített töményekhez vagy borokhoz nyúl.

Igaz, az európai országokhoz mérten az iráni alkoholfogyasztás még mindig kispályásnak számít: 

az irániak fejenként 1,25 liter alkoholt isznak meg egy évben, míg ez az adag Németországban 10 liter, Magyarországon pedig 13,3 liter tiszta alkoholt jelent. 

(FAZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt