Nem tudtak elnököt választani maguknak a katalánok

külföld
2016 január 03., 17:45
comments 74

Új választásokat kell kiírni Katalóniában, miután az antikapitalista Népi Egység Pártja (CUP) bejelentette, hogy nem támogatják a függetlenségpárti elnök, Artur Mas újraválasztását.

A szeptemberi választásokon Mas pártja, Junts pel Sí (Együtt az igenért) csak 62 helyet szerzett a 135 tagú katalán törvényhozásban, így nem tudtak egyedül elnököt választani.

Artur Mas kampányol 2015. december 18-án.
photo_camera Artur Mas - Fotó: Miquel Llop/NurPhoto

A CUP azt szeretné, ha Katalóniában egy szocialista gazdasági modellt vezetnének be, amelyben nagyobb hatalmat adnak a helyi önkormányzatoknak. Mostani húzásuk azt jelenti, hogy fel kell oszlatni a parlamentet, és márciusban új választásokat kell tartani.

A Katalán parlament egyébként novemberben szavazta meg, hogy elindítják az elszakadási folyamatot, amit azonban a Spanyolországot akkor irányító Néppárt alkotmányellenesnek minősített. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.