Elindult a leghíresebb francia műkereskedő-dinasztia adócsalási pere

Hétfőn megindult a francia történelem egyik legnagyobb adócsalási ügyének tárgyalása. A hatóságok a Wildenstein-család két tagját, a 70 éves Guy-t és 2008-ban eljunyt bátyját, Alecet vádolták meg azzal, hogy örökölt vagyonul nagyobb részét adóparadicsomokba menekítve elrejtették a francia ellenőrzőszervek elől.

Ez az örökölt vagyon pedig hatalmas. A Wildenstein-család ugyanis a világ egyik legtekintélyesebb műkereskedő-dinasztiája. Guy és Alec 2001-ben örökölték meg a családi vagyont, apjuk, Daniel Wildenstein halála után.

A francia-amerikai kettős állampolgárságú Guy Wildenstein (AFP / ALAIN JOCARD)

A hatalmas műkincsgyűjtemény mellett a család tulajdonában áll az egyik leghíresebb manhattani galéria, egy hatalmas kenyai birtok és több, nagy értékű versenylóval teli istálló is.

Alec Wildenstein fiát és korábbi feleségét szintén vádolják, a hatóságok szerint ők bűnrészesek az adócsalásban.

Ha elítélik, Guy Wildenstein akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat, és több mint 550 millió eurós, azaz mostani árfolyamon több mint 173 milliárd forintos bírságot szabhatnak ki rá. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;