Horvátországba vonattal? Nem lehet, mert eltorlaszoltuk a pályát a kerítéssel

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

"De meddig nem lehet még vasúton Horvátországba utazni?"-tette fel a kérdés Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő Seszták miniszernek, mert a MÁV is csak annyit közöl az egyszeri utazóval, hogy a vágányzár az intézkedés visszavonásáig van érvényben. A fejlesztési miniszter helyett államtitkára, Fónagy János válaszolt:

"a Belügyminisztérium a magyar-horvát határon 2015. december 18-tól további harminc napos időtartamra elrendelte a részleges határzár fenntartását,"

így addig biztos maradnak a pengéskerítéses vagonok. Fónagy hozzátette, hogy

"a MÁV-START Zrt. a határrendészeti és közbiztonsági okokból elrendelt határzár meghosszabbításáról tájékoztatta a horvát vasúttársaságot."

De mi a határrendészeti ok, mekkora a migránsnyomás a horvát határszakaszon? Minimális. A rendőrség napi tájékoztatói szerint 

utoljára november tizenharmadikán intézkedtek ott illegális határátlépővel szemben, akkor is összesen két embert fogtak el.

Azóta senki sem próbálkozott ott Magyarországra jutni. Az adat nem meglepő, mivel Szerbia Horvátországba, Horvátország Szlovéniába, Szlovénia Ausztriába és Ausztria meg Németországba viszi szervezetten a Görögország felől érkező migránsokat, nincs ok Magyarország felé jönni, ahol az illegális határátlépésért akár börtön is járhat. 

"Ha nem jönnek arra migránsok, és az ott szolgálatot teljesítő egyenruhások sincsenek túlterhelve, miért nincsen egy kapu a síneken, hogy járhassanak a vonatok?"

Jó kérdés.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.