Megint a felhasználóival kísérletezett a Facebook, most azért hogy felkészüljön a háborúra a Google-lel

2016 január 4., hétfő 19:47
204

Bomba sztorival jött ki a The Information, kiderül belőle például, hogy megint a felhasználók tudta nélkül végzett velük kísérleteket a Facebook, és az is, hogy milyen terveik vannak, ha nyílt háború törne ki a Google-lel.

Az utóbbi hónapokban, években a Facebook már hozott pár etikailag vitatható, vagy éppen üzleti szempontból mások számára barátságtalan döntést. Ezeket itt foglaltuk össze tavasszal.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem egyedi, elszigetelt esetekről, egy-egy kiugróan ambiciózus vezető túlkapásairól van szó.

Most például az derült ki, hogy

a Facebook szándékosan helyezett el hibákat az androidos mobiltelefonokra szánt alkalmazásukba, ami órákon keresztül újra és újra lefagyasztotta a programot.

A cég arra volt kíváncsi, hogy azok a felhasználók, akiknek ezt a direkt hibás verziót adták, mennyire maradnak hűségesek. Tehát hányszor próbálják újraindítani a programot, a telefont, megpróbálnak-e a böngészőn keresztül facebookozni, és mikor jön el az a pont, amikor már hagyják a fenébe az egészet, és mást csinálnak.

A kísérletből állítólag az derült ki, hogy az emberek nem adták fel. Újra és újra megpróbáltak belépni, átmentek a böngészőbe és ott facebookoztak tovább, de nem szálltak le a közösségi hálózatból.

A kísérlet pedig egy haditerv, vagy legalább is hadgyakorlat része volt:

a Facebook arra az időre készül, amikor esetleg háborúzni kényszerülnek a Google-lel.

A két cég több fronton is riválisa egymásnak. Mindkettő az interneten elköltött reklámpénzekre hajt, a Facebook pont most próbál betörni (szintén nem a legelegánsabb eszközökkel) az online videós piacra, ahol a Youtube-bal a Google a király.

A Facebook felhasználóinak jelentős része mobilon érkezik, 200 millión androidos készülékről használják az FB-t. Az Android viszont a Google platformja. Ha valamiért elmérgesedne a viszony a Facebook és a Google között, akkor lehet, hogy a Facebook alkalmazásait, beleértve a Messengert, a WhatsApp-ot, az Instagarmot kitiltanák a Play Store-ból.

Hivatalosan csak innen lehet a különböző alkalmazásokat letölteni az androidos telefonokra, de például a telefonos online fizetési rendszerek működtetéséhez is kell a Google áldása, vagy akár ahhoz, hogy a telefon jelezze, ha új üzenet érkezik, vagy valakinek tetszett egy fotó.

Szóval a Facebook az Information cikke szerint elkezdett kísérletezni, hogy hogyan tudja kikerülni a Google-t, hogyan tudna például új verziót kiadni az alkalmazásából úgy, hogy az nem kerül be a Play Store-ba.

Ennek a kísérletezgetésnek volt része, hogy hibás alkalmazást juttattak el a felhasználók egy részéhez.

A Facebook eddig nem kommentálta a cikkben leírtakat, és abból az derült ki, hogy ezek vészforgatókönyvnek készültek, tehát Zuckerbergék nem akarnak háborúzni, maximum felkészülni a lehetőségre.

Ha viszont valamiért tényleg kitörne egy ilyen balhé, és a két óriási cég aktívan próbálna keresztbe tenni egymásnak, az a felhasználóknak egészen biztosan rossz lenne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt