Orosz katonák felelősségét vizsgálják az MH17-es ügyében nyomozó holland ügyészek

2016 január 4., hétfő 7:13
108

Karácsony után kapták kézhez az MH17-es 2014-es lelövését vizsgáló holland ügyészek a Bellingcat, egy nyilt adatbázisok segítségével tényeket ellenőrző weboldal vizsgálatait összefoglaló jelentést, amely szerint

az orosz 53. légelhárító rakétadandár katonái lőhették le a maláj utasszállítot Ukrajna felett.

A Bellingcat jelentése nyilvános verzióját már tavaly októberben közölte, de az oldalukon elérhető összefoglalóban is jelezték, hogy bár azonosították az MH17-est lelövő BUK kezelőszemélyzetét, az információt egyelőre csak a vizsgálóbizottsággal osztják meg.

A Bellingcat még 2014-ben, a twitteren és az orosz Vkontakte közösségi szájton megosztott felvételek alapján rekonstruálta az utasszállítót lelövő BUK útját Oroszországból Ukrajnába és vissza.

Az azóta eltelt időben a szájt munkatársai átfésülték az 53. légelhárító rakétadandár katonáinak közösségi oldalait, ez alapján sikerült azonosítani a BUK személyzetét.

"Komolyan tanulmányozni fogjuk a jelentést, hogy kiderítsük, használható-e egy büntetőügyben" - mondta a holland ügyészség szóvivője, Wim de Bruin.

A holland légügyi hatóság tavaly ősszel nyilvánosságra hozott jelentése szerint az MH17-essel egy, a szakadárok ellenőrizte területről kilőtt légvédelmi rakéta végzett. Az oroszok tagadják a vádakat. (Via The Guardian. Címlapkép: AFP PHOTO/ BULENT KILIC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt