Ilyen se volt ki tudja, mióta: túlspórol a kormány

Az ugyan nem új az utóbbi évtizedek magyar költségvetési politikájában, hogy a tervekhez képest jelentősen eltér a magyar költségvetés hiánya valamilyen irányba, az újdonság csak az, hogy most a jelek szerint nem túlköltekezik, hanem túlspórol a kormány.

A KSH szerint a harmadik negyedévben a GDP 0,5 százalékát kitevő többletet mutatott a költségvetés mérlege. Ez 2,3 százalékponttal jobb, mint egy éve. A bevételek 5,2 százalékkal nőttek tavaly ilyenkorhoz képest, a kiadások viszont csak 0,3 százalékkal – utóbbiban szerepet komoly szerepet játszik, hogy a kamatkiadások 7 százalékkal csökkentek.

Az 2015 első háromnegyedében a GDP 0,4 százaléka volt a költségvetési hiány. Az áfabevételek 7,8 százalékkal, az szja-bevételek pedig 3,3 százalékkal emelkedtek 2014 első három negyedévéhez képest. Igaz, az utolsó negyedév sok mindent megkavarhat.

Az utóbbi négy negyedév átlagos költségvetési deficitje 0,8 százalék volt a GDP arányában, miközben a költségvetést 2,4 százalékos deficittel tervezték.

(KSH)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.