Merkel kemény, jogállami választ követel a kölni támadások után

külföld
2016 január 05., 16:34
comments 1103

Angela Merkel kedden reagált a szilveszter este a nők ellen elkövetett tömeges, kölni támadásokra. A válságülést követően felhívta Köln főpolgármesterét, Henriette Rekert, hogy a nők ellen elkövetett szilveszteri támadásokról beszéljenek. A német kancellár felháborítónak tartja és undorítónak nevezte a támadásokat és szexuális zaklatásokat, amelyekre a jogállamnak kemény választ kell adnia. Merkel hozzátette, hogy a bűnösöket minél előbb meg kell találni, és származásukra és a hátterükre való tekintet nélkül meg kell büntetni. 

Köln főpolgármestere a keddi válságülés után arról beszélt, hogy nincsenek olyan bizonyítékaik, amelyek arra utalnának, hogy a nők elleni erőszakot menekültek követték volna el. Henriette Reker az erről szóló feltételezéseket abszolút felelőtlennek nevezte.

Wolfgang Albers kölni rendőrfőnök elismerte, hogy hiba volt másnap azt arról beszélni, hogy a városban nyugodtan telt a szilveszter este. A főpályaudvar előtt intézkedő rendőrök már a helyszínen értesültek a támadásokról, de csak másnapra állt össze nekik, hogy ezek tömeges méreteket öltöttek, mikor megérkeztek az áldozatok panaszai. 

A belügyminiszter szerint nem lehet általánosan a menekülteket vádolni

A kölni rendőrség kedden este hozta nyilvánosságra, hogy szilveszter este a főpályaudvar előtt összegyűlt petárdázó tömegben több nőt kiraboltak és szexuálisan zaklattak, egy nőt meg is erőszakoltak. Az eset után valamennyi német párt határozott fellépést követelt az elkövetőkkel szemben. 

A szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maizière is undorítónak és elfogadhatatlannak nevezte. Hozzátette, hogy egy jogállam nem engedheti meg magának, hogy a városaikban békésen ünneplő emberek ezekhez hasonló támadásoknak legyenek kitéve. 

Kiemelte, hogy még az sem vezethet ahhoz, hogy a náluk menedéket kereső embereket kollektív vád alá vonják, ha a kölni támadások elkövetői között migránsok is vannak.

A szélsőjobb egyből rárepült

A német szélsőjobboldali pártok, az NPD és az AfD, a közösségi oldalakon egyből rárepültek a témára, hogy a kialakult közhangulatot a menekültek és nagyobb pártok politikusai ellen fordíthassák. Bár a rendőrség még mindig nem tudta beazonosítani az elkövetőket, az AfD vezetője, Frauke Petry rögtön a kormány bevándorlás- és menekültpolitikájának rémisztő következményeként értékelte a történteket. 

(via Spiegel/FAZ/ Tagesspiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.