Nagyon úgy tűnik, hogy Nigel Farage kissé eltúlozta a merényletes sztoriját

külföld
2016 január 06., 09:05
comments 35

Eleve fura volt, hogy az euroszkeptikus brit párt, a UKIP publicitást sosem kerülő vezére hónapokig titokban tartotta, hogy

októberben merényletet kíséreltek meg ellene.

Csak vasárnap, január 3-án állt elő a történetével, hogy októberi autóbalesete szándékos szabotázs, magyarán gyilkossági kísérlet volt. Farage állította, hogy a baleset után a francia rendőrök azonnal megállapították, hogy idegenkezűség is közrejátszatott benne, mert autójának mind a négy kereke meg volt lazulva, ami nagyon valószínűtlen. Azt is állította, hogy a szervízben az autószerelők is szándékosságról beszéltek neki.

A francia Liberation utánajárt a történetnek, és arra jutott, hogy

sem a francia rendőrök, sem a szerelők nem beszéltek ilyesmiről Farage-nak.

A Farage kocsijára a kereket visszaszerelő szerviz tulajdonosa, Philippe Marquis a lapnak annyit elismert, hogy Farage Volvójának tényleg meg volt lazulva mind a négy kereke, amit furának is talált, de nem mondta a politikusnak, hogy ez szándékos szabotázs lehetett csak. Eleve nehezen kommunikáltak, mert Marquis csak franciául beszél, Farage pedig csak angolul, így kézzel-lábbal kommunikáltak csak. Marquis állítása szerint csak azt próbálta megtudakolni mutogatva, hogy a Volvo volt-e mostanában szervizben, ahol rosszul rögzíthették a kerekeit.

A rendőrös rész ennél egyértelműbb:

a rendőrök nem állapítottak meg idegenkezűséget, erre a helyszínen, a kocsi átvizsgálása előtt nem is lett volna módjuk.

Ha pedig megállapítottak volna, akkor mindenképp büntetőfeljelentést kellett volna tenniük a körzeti ügyészségen. Farage vasárnap azt mondta, hogy ő szólt a rendőröknek, hogy nem kíván feljelentést tenni, de a francia büntetőjogban nincs lehetősége a sértettnek ilyesmire:

ha a rendőrök bűncselekményre gyanakodnak, kötelességük eljárást indítani,

mondta az illetékes dunkerque-i ügyészség a Liberationnak. Márpedig ők semmilyen jelentést nem kaptak a rendőröktől, akik egyszerű közúti balesetként kezelték az ügyet. Mi több, az ügyészség egészen a Daily Mail vasárnapi cikkéig még csak nem is hallottak az incidensről. Magyarán, Farage ugyan gyanakodhat merényletre, de a kocsiját megjavító francia szerelők és a balesetnél helyszínelő rendőrök nem gyanakodtak. (Via Liberation)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.