Egy dolog lehet csak veszélyesebb az életedre, mint a pizza: a pizzásdoboz

gasztronómia
2016 január 09., 18:13

Sokan azt állítják, hogy a pizza – különösen annak olajban sütött amerikai horrorverziója – egészségtelen. Főleg ha valaki csak pizzát eszik. De talán még ők sem gondolták volna azt, hogy a pizza csomagolása, az egyszerű papír pizzásdoboz is olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kifejezetten veszélyes lehet az ember egészségére.

photo_camera

A pizzás dobozok egy részénél ugyanis perflouralkil nevű anyagot használnak olaj lepergetőként. Ez az anyag, amivel bevonják a legtöbb olyan tárgyat, aminél el szeretnék kerülni, odaragadjon a zsír, legyen szó okostelefonok képernyőjéről, a popcornos doboz belsejéről, vagy a serpenyő alján lévő teflonrétegről.

Azt nem tudni pontosan, hogy ez az anyag mennyire káros, ha az emberi szervezetbe kerül, az amerikai élelmiszerhatóság (FDA) viszont egészen gyanúsan óvatosan fogalmazott a múlt héten, amikor betiltott több perflouralkil-molekulát a pizzásdobozok használatnál:

"most már nem vagyunk arról meggyőződve, hogy nem árt semmit ez az anyag".

Mindenesetre az anyag kiválthat többek között pajzsmirigy-problémákat, többféle bélbetegséget, terhes nőknél veszélyesen magas vérnyomást.

Szerencsére Magyarországon – költséghatékonysági okokból – nem terjedtek el perflourakillal bevont dobozok, a legtöbb helyen egyszerű kartondobozokat használnak.

(Qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.