Merkel szigorítana a német migrációs politikán

migráció
2016 január 9., 13:22
comments 892

Az a menedékkérő, aki bűncselekményt követ el, elesik a lehetőségtől, hogy menedéket kapjon Németországban, sőt kiutasítják az országból.

Ezt Angela Merkel azután közölte, hogy tanácskozott pártja, a CDU jelentősebb képviselőivel szombaton délelőtt, egy héttel azután, hogy Kölnben és más német nagyvárosokban is tömeges inzultus ért szilveszterező nőket.

Az elkövetőket a rendőrség észak-afrikai, arab identitásúnak írta le: a megindult 28 eljárásban 19 férfi menedékkérőnek bizonyult.

Angela Merkel Mayenceben, miután találkozott a CDU vezetőivel (Fotó: AFP/dpa/Fredrik von Erichsen)

A kifejezetten bevándorláspárti politikát hirdető Merkel kancellár számára ez egy újabb visszalépés, de a kölni események annyira felháborították a közvéleményt, hogy valamit lépnie kellett.

Az eddig szabályozás szerint csak akkor utasítottak ki valakit az országból, ha büntetése meghaladta a 3 évet. A javaslat szerint ezt a határt eltörölnék, sőt még a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélteket is kitoloncolnák.

Koalíciós partnere, a szocdem SPD vezetője pénteken azt javasolta, a börtönbüntetésüket akkor is az anyaországban kellene letöltenie az elkövetőknek, ha oda a háborús konfliktus miatt az emberei jogi nemzetközi megállapodások miatt nem lenne visszatoloncolható.

Merkel javaslatáról egyelőre nem írja a BBC, mit takar ebből a szempontból, és még a parlamentnek is meg kell szavaznia, ha javaslat formájában a Bundesrat elé kerül.

A kölni rendőrfőnök pénteken mondott le, miután felfüggesztették hivatalából a kölni szilveszteri események nem megfelelő kezelése miatt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt