Nagyon sok pénz hullott a kormánynak kedves szervezetekre év végén

Tbg
POLITIKA
2016 január 09., 07:30
comments 259

„Az év végi osztogatások több száz oldalra rúgnak a Magyar Közlönyben”

- írja a Hvg.

A lap megpróbálta összeszedni milyen szervetek, milyen célból kaptak az év végén váratlanul valamilyen formában támogatást a kormánytól: „december 23. és december 31. között összesen közel 150 milliárd forint sorsáról döntöttek.”

A pénz egy része, 80 milliárd a költségvetés „bugyraiból” került elő, de vontak el a gyermekétkeztetésekre szánt forrásokból is, ahol nem sikerült 3,6 milliárdot év végéig elkölteni. 

De lesz helyette:

  • Makovecz-bástya Piliscsabán, a Clark Ádám téri 14 méteres, arcképes szobrot talán megússzuk.
  • Mocsai Lajos egyeteme, a Testvnevelési annyi pénzt kapott, mint amennyit felsőoktatású intézmény fejlesztésre az utóbbi két évben nem: 7,6 milliárdot.
  • „Akkora volt a sietség a kiutalásoknál, hogy olyan önkormányzatok is részesültek pénzben, amelyek nem is kértek”, Lázár János hátországa, Hódmezővásárhely például az alapfeladati ellátására kapott még pénzt. 
  • „Összesen 135 önkormányzat részesült az áldásból, átláthatatlan szempontok alapján.”
  • A Károli-egyetem a Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest kapta ajándékba.
  • 6,5 milliárdot kaptak az egyházak programokra, beruházásokra.
  • A minisztériumok és egyéb kormányszervek 6 milliárdot kaptak, a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium 3 milliárdot.
  • Karcag fogadja be a Velencei biennáléra készült Sámánbodot 600 millióért.

„Az igazán rászoruló területeknek – az egészségügy, az oktatás – ezzel szemben csupán alamizsna jutott. A várólisták csökkentésére vagy az onkológiai diagnosztikai többletfeladatokra szánt plusz 1 milliárdos, illetve 800 milliós támogatás például olyan tételekkel van „pariban”, mint a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtoknak vagy a Fidesz bölcsőjének számító Bibó István Szakkollégiumnak juttatott extra ajándék”

- írja a lap.

(Hvg)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.