Egy holland festő 1692-ben egy könyvben összegyűjtötte az összes színárnyalatot

1962 óta a Pantone kétévente megjelenteti színskáláját, ami a természetes fényben látható színek kalauza és egyben minden színekkel dolgozó szakmában a legalapvetőbb viszonyítási pont. 

Viszont mint kiderült, ebben a skálázásban nem a Pantone volt az első: több mint 250 évvel ezelőtt egy rejtélyes holland művész fogta, és összerakta az összes elérhető színt. Csak ami értékesebbé vagy legalábbis érdekesebbé teszi a kísérletét, hogy ő mindezt kézzel tette.

Az A. Boogert néven alkotó szerző 1692-ben azt mutatta meg, hogyan lehet különböző színeket kikeverni, Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau címet viselő színgyűjteménye pedig fantasztikus teljesítmény egy olyan világból, amikor még nem voltak színes nyomtatók. 

A könyvet hosszú időre elfeledte a világ, egy provence-i könyvtárban hevert, mígnem egy holland művészettörténész, Erik Kwakkel elő nem ásta. 

Itt pedig bedigitalizálva az egészet meg lehet nézni. (OpenCulture)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.