Egy holland festő 1692-ben egy könyvben összegyűjtötte az összes színárnyalatot

Történelem
2016 január 10., 19:42
comments 142

1962 óta a Pantone kétévente megjelenteti színskáláját, ami a természetes fényben látható színek kalauza és egyben minden színekkel dolgozó szakmában a legalapvetőbb viszonyítási pont. 

photo_camera

Viszont mint kiderült, ebben a skálázásban nem a Pantone volt az első: több mint 250 évvel ezelőtt egy rejtélyes holland művész fogta, és összerakta az összes elérhető színt. Csak ami értékesebbé vagy legalábbis érdekesebbé teszi a kísérletét, hogy ő mindezt kézzel tette.

photo_camera

Az A. Boogert néven alkotó szerző 1692-ben azt mutatta meg, hogyan lehet különböző színeket kikeverni, Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau címet viselő színgyűjteménye pedig fantasztikus teljesítmény egy olyan világból, amikor még nem voltak színes nyomtatók. 

photo_camera

A könyvet hosszú időre elfeledte a világ, egy provence-i könyvtárban hevert, mígnem egy holland művészettörténész, Erik Kwakkel elő nem ásta. 

Itt pedig bedigitalizálva az egészet meg lehet nézni. (OpenCulture)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.