Orbán nem támogatja az eljárást a lengyelek ellen, Navracsics igen

Az Európai Bizottság (EB) a lengyel jogállamiság tüzetesebb átvizsgálását rendelte el azok után, hogy a Jog és Igazságosság Párt megkezdte a jogrend felforgatását. Az EB a január 13-i vitára belengette az alkotmányosság mélyreható áttekintését, ami akár büntetőintézkedéseket is eredményezhet. 

Az Index szúrta ki a Frankfurter Allgemeine cikkét, ami szerint pénteken az uniós biztosok megállapodtak, hogy egységesen támogatják az alapos vizsgálatot. A cikk külön kiemeli, hogy Navracsics Tibor uniós biztos sem akadályozza majd a folyamatot. 

Navracsics Tibor nem emelt szót a lengyelek elleni vizsgálat miatt. 

Ez annyiban lehet érdekes, hogy Orbán Viktor pont aznap reggel jelentette ki, "nem fogunk egyetlen, a lengyelek ellen irányuló EU-s szankciót támogatni". A magyar kormányfő azt is mondta, hogy felesleges ezen izmoznia az uniónak, mert bármilyen szankcióhoz úgyis egyhangú tagállami döntés kell, az pedig a magyarokon így-is úgy-is el fog bukni. 

Havasi Bertalan, a miniszteterelnök szóvivője az Index kérdésére annyit mondott, hogy a magyar kormány tartja magát az Orbán által elmondott állásponthoz, "amit természetesen nem befolyásolnak az Európai Bizottság illetve a biztosok nyilatkozatai."

A magyar biztos egy hónapja pont fordított helyzetben volt: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök december elején szólta meg Navracsicsot, hogy ne képviseljen nemzeti érdekeket bizottsági tagként, mert nem az a dolga. 

(Index)

;