Pistorius az alkotmánybírósághoz fordul, miután elítélték szándékos emberöléséért

A paralimpiai bajnok futót a dél-afrikai fellebbviteli bíróság tavaly decemberben találta bűnösnek szándékos emberölés miatt. Oscar Pistorius védői most az alkotmánybíróság elé vinnék az ügyet, hogy vizsgálják felül a gyilkosságot kimondó ítéletet.

Oscar Pistorius 2013 februárjában több lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítólag betörőnek nézte. Ezért 2014-ben Pistoriust elsőfokon gondatlan emberölés miatt 5 év börtönt kapott. Októberben már arra is engedélyt kapott, hogy házi őrizetben töltse le büntetését. Az ügyészség azonban súlyosbításért fellebbezett, amit tavaly decemberben a bíróság jóvá is hagyott.

Pistorius ügyvédje szerint a fellebbviteli bíróság decemberben alapvető hibákat követett el, mikor visszavonta az alsóbb szintű bíróság megállapításait. Szerinte az ügy azon múlik, hogy a legfőbb ügyész indokoltnak látja-e, hogy a fellebbezésük az alkotmánybíróság elé kerüljön. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.