Az Alkotmánybíróság szerint is diszkriminatív, ha a nők ingyen bulizhatnak ott, ahol a férfiaknak fizetniük kell

Teczár Szilárd 2013-ban jelentette fel a Doboz nevű szórakozóhelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál azután, hogy egy buliban tőle ezer forintos, levásárolható belépőt kértek egy olyan buliban, ahova a nők ingyen beléphettek.

Teczár panaszának a hatóság EBH/545/13/2013. számú határozatában helyt adott, mert ez

diszkrimináció,

illetve a határozat szövegszerű megfogalmazásában felveti a nem szerinti diszkriminációt. A Doboz fellebbezett a döntés ellen, mert ők úgy értelmezték az alkotmányt, hogy aszerint követelmény a nők pozitív diszkriminációja. Sőt, ki tudja, miért, de úgy érezték, hogy az EBH határozata még a szórakozóhely emberi méltósághoz való jogát is, mintha amúgy olyanja lenne egy nem természetes személynek.

Az Alkotmánybíróság ennek megfelelően nem találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt, mert ugyan az alaptörvény nem zárja ki az esélyegyenlőségi klauzulában a nyereségszerző tevékenységet, de az, hogy a nőknek nem kell belépőt fizetni, nem esélyegyelnőségi kérdés, hanem

a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősítése.

(Via AB Facebook. A határozat teljes szövegét itt érhetik el - .pdf. A címlapképünkön a Dobozt bepanaszoló Teczár Szilárdot láthatják.)