Brutális megszorítás Oroszországban, 10 százalékkal vágták meg a 2016-os költségvetést

Tíz százalékos megszorítócsomagot vezet be az orosz kormány. Oroszország, amely szinte kizárólag egyetlen exportképes termékéből, a szénhidrogénekből szerez bevételeket, az olajár folyamatos zuhanása és az országot az ukrajnai háborúja miatt sújtó szankciók miatt évek óta válságban van, annyira, hogy most már jelentősen vissza kell fogni a kiadásokat.

Ami külpolitikai szempontból rendkívül aggasztó hír, mert Putyin hatalma stabilitását az ország viszonylag jó gazdasági teljesítményének köszönhette. Amikor pedig a gazdaság gyengélkedik, Putyin hatalma másik pillérére, az Oroszország feltámasztásába vetett hitre szokott hagyatkozni, vagyis

erős kardcsörtetésbe kezd,

és olykor-olykor lerohan egy szomszédos országot.

Most pedig komoly nehézségekre kell készülnie az orosz kormánynak, ami akkor döntött a megszorításról, amikor még 37 dollár volt a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára. De az irányadó olajár azóta is mélyrepülésben van, hétfőn már csak 30,43 dollárt adtak érte, és bár keddre 31 dollár fölé emelkedett az árfolyam, még így is történelmi mélypontja közelében van.

A megszorítások mértékét jelzi, hogy tavaly még szerény, 2 százalékos kiadásnövelést terveztek a 2015-ös, 15,5 ezermilliárd rubeles kiadási főösszeghez képest, a megszorítások után most már csak 14,3 ezermilliárd rubeles kiadással számolnak. Az orosz kormány persze óvatos duhaj, a megszorítások nem érintik a nyugdíjakat és az állami szféra dolgozóinak fizetését. Visszafogják viszont a beruházásokat, ami egyben azt is jelenti, hogy Oroszország továbbra is kizárólag olajiparából lesz képes egyre csökkenő bevételeket szerezni. (Via Financial Times)