A Művészet és a Szabadság legyőzték a Lego kockafejű vezetőit

MŰVÉSZET
2016 január 13., 07:44
comments 41

Ai Weiwei kínai képzőművész meghátrálásra kényszerítette a dán Lego vállalat vezetését.

Történt, hogy a kínai kommunista vezetéssel köztudomásúan nem szimpatizáló művész Lego-kockákat akart venni, de nem kapott. Egyéni projektekre ugyan árul a Lego a kereskedelmi forgalomból ismert dobozokon kívül is kockákat, de az utóbbi időben mindig megkérdezték, hogy mire kell. És ha politikai célra, vagy provokatív építményre akarták használni, akkor nem adtak. (Jónéhány éve egy művész az auschwitzi haláltábort építette fel Legoból például, amiért néhányan kritizálták a vállalatot.)

Ai Weiwie egy ausztráliai kiállításra készült, nem sokkal azután, hogy korábban kínai ellenzékiek portréját rakta ki Legoból, és a képeket egy volt börtönben rakta ki. Ezt a projektjét akarta megismételni, de a Lego nem akart erre kockákat adni neki. Ai Weiwei szerint azért, mert Sanghajban Legolandet akarnak építeni, és féltek, hogy a kínai kormány megsértődik.

A kínai művész tiltakozott, cenzúrát kiáltott, és adományokat kért. Világszerte gyűjtőpontokat állítottak fel, ahol le lehetett neki adni Legót. Össze is jött a kellő mennyiségű kocka, és lett is kiállítás.

Legót gyűjtenek Ai Weiweinek Berlinben. Fotó: SOPHIA KEMBOWSKI/dpa
photo_camera Legót gyűjtenek Ai Weiweinek Berlinben. Fotó: SOPHIA KEMBOWSKI/dpa

A Lego most ezt látva változtatott kereskedelmi politikáján. Idéntől bárkinek adnak el speciális készleteket, nem kérdezik, hogy mire kell, csak egyet kötnek ki:

írják oda, hogy a műhöz és annak üzenetéhez a Legónak semmi köze sincs.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.