Elindította Brüsszel a lengyelek ellen az eljárást, (ami Navracsics Tibor szerint nem is az az eljárás)

eu
2016 január 13., 12:38
comments 165

Szerdán úgy döntöttek az EU-s biztosok, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot indítanak a lengyel kormány ellen. A lengyel alkotmánybíróság működésének befolyásolása miatt indul az eljárás.

Néhány érdekesség az eljárással kapcsolatban

  • Az előző Orbán-kormány ellen találták ki

2014 óta van csak ilyen eljárás indítására lehetősége a biztosoknak. Az ötletet éppen a magyar kormány lépésein felháborodva vetette fel még 2013-ban az akkori holland, finn, német és dán külügyminiszter. Közülük a holland (Frans Timmermans) azóta az Európai Bizottság alelnöke, éppen ő jelentette be szerdán a vizsgálat megindítását.

  • Navracsics Tibor nem bontotta ki az igazság teljes szeletét

Amikor kiszivárgott a hétvégén, hogy Navracsics Tibor magyar biztos is elfogadja az előzetes vizsgálat megindítását, akkor a magyar sajtóban több helyen megjelent, hogy szembe megy Orbán Viktorral, pedig Orbán megígérte, hogy semmilyen lengyel-ellenes vizsgálatot sem támogatunk. Pedig Navracsicsot ebben az ügyben Orbán nem utasíthatja, még csak kérni sem kérhet tőle. Orbán Viktor nem a bizottságban (ahol Navracsics dolgozik, és ahol nem a magyar kormányt képviseli), hanem a tanácsban tudja majd elkaszálni a lengyel vizsgálat kibontakozását, de oda csak hónapok múlva jut el az ügy. 

Ennek ellenére Navracsics gyorsan azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy szó sincs eljárásról Lengyelország ellen, ez valami egészen más, csak egy orientációs vita lesz szerdán. A valóságban viszont ez már maga az eljárás. Különben aligha közölte volna a szerdai döntésről (és nem orinetációs vitáról) a hírt breaking news rovatában a BBC, vagy a politico.eu. Navracsics fura nyilatkozatában azzal játszott, hogy ahogy például a kötelezettségszegési eljárások sem a bíróságon indulnak, úgy itt is van egy protokollja az eljárás egyes állomásainak. Az összes bizottsági büntetés valami "előzetes" nevű lépéssel kezdődik, aztán jöhet még a "mélyreható vizsgálat" vagy az "indokolt vélemény", stb. Ám ezek csak bűvészkedések a szavakkal. Jogi értelemben az eljárás Varsó ellen elindult.

  • Politikai tétje van legfeljebb

Az egész mechanizmus azért van, hogy legyen valamilyen fenyítő eszköze Brüsszelnek a jogállamiságot megsértő kormányok ellen. 2014 végéig két eszköze volt az EU intézményeinek: következmény nélküli beszólogatás, vagy az EU-s szavazati jog felfüggesztése (úgynevezett hetes cikkely). Az elsőnek értelme nem volt, a második pedig annyira durva, hogy világos volt, úgyse alkalmazzák soha. Hogy legyen valami a kettő között, azt már a Tavares-jelentés elfogadásakor is kérte az EP. Ami végül lett (jogállamiság mechanizmus) viszont annyira felvizeződött, hogy a végén még a magyar kormány is megszavazta a bevezetését. Hogy a mechanizmusnak milyen következményei lehetnek, arról itt írtam részletesen. A lengyel kormányt például egy zárt ajtók mögötti elbeszélgetésre ítélhetik a külügyminiszterek egyik luxemburgi tanácsülésén, vagy valami ilyesmi lehet a vége.

Hogy az egésznek politikai jelentősége mégis van, azt jól mutatják a lengyel kormány kemény megszólalásai az ügyben, meg az is, hogy Navracsics Tibor is téma lett a magyar sajtóban miatta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.