Lázár János családja bevásárolt a földárveréseken

POLITIKA
2016 január 13., 11:24
comments 160

UPDATE: A Nemzeti Földalapkezelő hirdetményében megadott lakcím nem a miniszteré, hanem az apjáé, akit szintén Lázár Jánosnak hívnak. Tehát a  december 14-én és december 30-án elárverezett 14,4 hektárnyi földet is ő vette meg. 

Lázár Jánosnak összesen 14,4 hektárnyi területet sikerült megvennie Hódmezővásárhelyen a decemberi földárverések során. A Nemzeti Földalapkezelő oldalán megjelent hirdetmény szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter apja karácsony előtt megszerzett egy 4 hektáros területet 8,2 millió forintért. A december 30-án megtartott árverésen már egy ennél nagyobb, 10,3 hektáros területet lett az övé 29,4 millióért. A miniszternek is vannak földjei: a vagyonbevalásában összesen 77,7 hektárnyi szántót, legelőt és erdőt jelölt meg sajátjaként. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának meghallgatásán még tőle is szokatlan lendülettel állt ki az állami földek privatizációja mellett. Azt mondta: „ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét. Ez a világ kinek kell?"

Nem maradt ki földárverésekből Lázár János nagybátyja sem, akinek cége, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. már korábban is hasított az állami földpályázatokon. 2014-ben több mint 1300 hektár állami földet nyertek. Gyapjas Károly tavaly december 23-án 115,5 hektárnyi földet vett meg 180,1 millió forintért. 

A földet eddig a cége bérelte 1250 forintos hektáronkénti áron. Ráadásul most kikiáltási áron sikerült elhoznia a makói területet, ami arra utal, hogy csak egyedül licitált. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben egyébként Lázár Jánosnak is van 2 százalékos részesedése, 2001 és 2012 júliusa között igazgatósági tag volt a cégben, valamint a vagyonnyilatkozatában szereplő, földeket is a Gorzsai Zrt. műveli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.