Egy idegenvezető közvetlenül a robbanás előtt kiszúrta az isztambuli öngyilkos merénylőt, és megmentette egy tucat ember életét

külföld
2016 január 14., 06:32
comments 69

Szerdán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Isztambul egyik központi terén. A Sultanahmet téren mindig sok a turista, mivel a város legfontosabb látnivalóinak többsége közel van ide. Az Oszmán Birodalom idején a Sultanahmet tér körül összpontosultak az államhatalmi szervek.

A 10 halott többsége német, egyes források 8 német és 2 perui, mások 9 német és 1 perui halottról írnak. További 15 fő megsebesült a merényletben.

A halottak között azért volt ennyi német, mert a merénylő egy német turistacsoport közepén robbantotta fel magát.

Sibel Satiroglu, a csoport török idegenvezetője egy 25 fős német csoportot vezetett a téren. A tér egyik fontos látványossága, a Németkút nevű forrás közelében kiszúrt egy töröknek kinéző férfit a csoportban, és hallott valamilyen furcsa hangot is. Majd meglátta, ahogy a férfi élesíti a kabátja alatt lévő bombát.

A nő ezért elkiáltotta magát, hogy mindenki fusson.

A turisták futásnak eredtek, ekkor robbant a bomba.

Az idegenvezető maga a lábán sérült meg, és halláskárosodást szenvedett a robbanás miatt.

Távolabb álló szemtanúk szerint, ha a nő nem kiált, sokkal több halott lenne, hiszen a merénylő nagyon közel állt a turistákhoz. Így viszont a csoport legtöbb tagja csak megsebesült.

Sibel Satiroglu szerint a merénylőnek simára borotvált arca volt, csak egy kis szakáll volt az állán. A török hatóságok azóta kiderítették, hogy a merénylő szíriai lehetett. (Friynds)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.