Legyőztük, mármint mi, emberek, a jégkorszakot!

tudomány
2016 január 14., 17:34
comments 60

Kevés híja volt, hogy az emberiség ne pusztuljon ki egyből a civilizáció hajnalán. A potsdami Klímahatás-kutató Intézet három kutatójának friss tanulmánya szerint a holocén kor kezdetén éppen csak megúsztuk egy új jégkorszak kialakulását.

Hajszálon múlt

Joachims Schellhübner és társai a Nature-ben megjelent tanulmánya (.pdf) szerint az emberi civilizáció kialakulása környékén a Föld éppen egy jégkorszak felé tartott. Mint írják, a jégkorszakok kialakulását két tényező befolyásolja:

az ún. Milanković-ciklus és a légköri széndioxid-szint.

Az előbbire semmilyen ráhatásunk nincs: a Milanković-ciklus a Föld Nap körüli pályája és tengelye dőlésszögének változásait írja le. Minél eliptikusabb a Föld pályája, és minél nagyobb a tengelyének dőlésszöge, annál kevesebb napsugárzás éri a sarkvidékeket. Tehát annál jobban megvastagodhat a jégtakaró, amely ez esetben már nemcsak a sarkköröket, hanem az észak-amerikai és az európai kontinens jelentős részét is vastag jéggel borítaná.

A légkör széndioxidszintjére viszont annál nagyobb hatásunk van. Bár Schellnhüberék ezt az összefüggést csak feltételes módban fogalmazták meg, egy másik kutató, a Virginiai Egyetem tőlül függetlenül dolgozó klimatológusa, William Ruddiman szerint a holocén kor hajnalán az emberiség piszkált bele annyit a természetbe, hogy az már hatással volt a klímára. Ekkor kezdődött a földművelés, melynek részeként erdőket is felégettek, hogy területeket nyerjenek.

Időben nyúltunk bele

Azt már Schellnhübnerék írják, hogy kutatásaik szerint 800 ezer éve, egy jégkorszak hajnalán a Föld pont ugyanott tartott a Milanković-ciklusban, mint a holocén kor vizsgált szakaszában. Egy apró eltérést találtak csak:

800 ezer éve a légköri szén-dioxid mennyisége 240 részecske volt millió részecskénként. A holocén kor hajnalán viszont 280, vagyis minden millió levegőrészecskében 40-nel több szén-dioxid-részecske volt:

pont annyival több, ami már megakadályozta az újabb jégkorszak kialakulását.

Azóta az ipari forradalommal és az azt követő brutális légszennyezéssel azt már elérte az emberiség, hogy a következő néhány tízezer évben már nem kell jégkorszak miatt aggódnunk. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.