Egy hétre kitiltották a menekült férfiakat egy német uszodából

Bornheim városában egy hétre megtiltották a 18 éven felüli menekült férfiaknak, hogy a helyi uszodába menjenek, mert több nő is arra panaszkodott, hogy zaklatták őket. A városvezetés 6 ilyen esetről tud.

Az önkormányzat szóvivője, Rainer Schumann a Spiegelnek elmondta, hogy a tiltás csak egy hétig lesz érvényben. Szerinte ennek szimbolikus jelentése van, úgy érezték, hogy meg kell védeniük az uszoda látogatóit és dolgozóit. Hozzátette, hogy a Willkommenskultur ellenére itt még érvényesek a szabályok. Jelezni akarták, hogy a nők jogai sérthetetlenek.

A helyiek vegyesen reagáltak az intézkedésre: volt, aki helyeselte, mások pedig a szemükre vetették, hogy világos szabályok helyett inkább általánosan meggyanúsítanak mindenkit. A Német Fürdők Társasága is ellenezte az általános tiltást, mert szerintük kérdéses, hogy jogilag mennyire tartható és nem is nagyon kivitelezhető. A bornheimi önkormányzat szerint ezzel nem lesz gond, mert a menekültek kaptak egy igazolványt, amivel kedvezményesen léphettek be. Ezek alapján egyértelműen be tudják majd azonosítani őket.

Münchenben 2013 óta inkább több nyelvű tájékoztatókon próbálják jelezni, hogyan kell a fürdőkben viselkedni. Ezeken olyan tanácsok olvashatóak, hogy sem szóban, se fizikailag ne molesztáld a nőket, bármilyen ruhában vannak is.