Ausztria ideiglenesen felfüggeszti Schengent

külföld
2016 január 16., 17:31
comments 662

"Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk" - jelentette ki az Österreich című osztrák lapnak adott interjújában Werner Faymann osztrák kancellár. Az interjú csak vasárnap jelenik meg, de az újság honlapján már szombaton részleteket közöltek belőle.

Faymann azt mondta, hogy Németországhoz hasonlóan Ausztria is fokozottan ellenőrzi majd határait, "ideiglenesen hatályon kívül helyezi" a schengeni szabályokat.

Faymann mindezért az EU-t okolta. "Ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik" - mondta. De bírálta az EU bonyolult döntési mechaniumusait is. szerinte "megrendítő", hogy egy ilyen fontos problémát sem képes gyorsabban megoldani. Attól tart, hogy ha nem bizosítják gyorsan a külső határokat, "az EU egésze válik kérdésessé".

Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint "aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.