Nyilvánosságra került a titkos orosz-szír megállapodás az orosz beavatkozásról

külföld
2016 január 16., 21:11
comments 137

Váratlanul kikerült az orosz kormány egyik weboldalára az a tavaly augusztus 26-án kötött szír-orosz államközi szerződés, amely az orosz hadsereg szíriai beavatkozását szabályozza.

A dokumentum szerint

  • Oroszország szabadon, minden szír ellenőrzés nélkül szállíthat katonákat és fegyvereket Szíriába;
  • a szíreknek még az orosz bázisokra sincs joguk belépni;
  • Oroszország semmilyen felelősséget nem vállal a beavatkozás során okozott károkért;
  • a szerződést bármelyik fél előzetes figyelmeztetés nélkül is, egy éves határidővel mondhatja fel.


Russian-Syrian military pact


A Washington Post orosz híradások alapján 70-re teszi a Szíriába küldött orosz katonai repülők számát, amelyek az orosz védelmi minisztérium adatai szerint az elmúlt négy hónapban 5500 bevetést repültek. A szír kormánynak ezzel együtt is csak kevés területet sikerült visszafoglalnia, azt is elsősorban a rezsimellenes lázadóktól, mintsem az ISIS-től.

Az már az orosz kommunikáció sajátosságairól árulkodik, hogy bár már augusztus végén államközi megállapodást írtak alá a katonai akcióról, annak tényét majd egy hónappal később ismerték csak el nyilvánosan, egészen addig határozottan tagadták. A folyamatos katonai szállítmányokról érkező jelentésekre pedig csak annyit mondtak, hogy az a latakiai orosz katonai bázis rutin karbantartásának a része. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.