Az amerikai hírszerzés vizsgálja, hogyan finanszíroz a Kreml európai pártokat

2016 január 17., vasárnap 14:09
962

James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatóját az amerikai kongresszus utasította, hogy alaposan vizsgáltassa ki, az elmúlt évtizedben milyen titkos módon finanszírozott a Kreml európai pártokat. A jelentést pedig nyilvánosságra is hozhatják – írja a Telegraph.

A felülvizsgálat azért indult, mert Washington aggódik azért, hogy Moszkva felett szándéka:

  • kihasználni Európa megosztottságát
  • aláásni a NATO-t
  • ellehetetleníteni azokat a kezdeményezéseket, amik az orosz energiától való függést szeretnék mérsékelni
  • blokkolni az amerikai rakétavédelmi programot
  • visszavonni a büntető gazdasági szankciókat, amiket a Krím-félsziget annektálása után vezettek be Oroszország ellen

Az amerikai lépés azután jött – ahogy azt vezető brit tisztségviselők a Telegraph-nak magyarázták –, hogy egyre nő a félelem, miszerint Európában egy új hidegháború bontakozott ki, és Oroszország sokkal szélesebb körben és mélyebben avatkoznak be a térségben, mint azt korábban gondolták.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2015. február 17-én. (Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton / MTI)

Az „orosz befolyásszerzési tevékenységről” szóló jelentés szerint orosz műveletek folynak Franciaországban, Hollandiában, Magyarországon, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban is, utóbbit az orosz ügynökök a schengeni övezet belépőpontjának tartják.

Egyik tisztviselő sem akart megnevezni orosz érdekeket érvényesítő pártokat, de a Telegraph szerint valószínűleg a magyar Jobbikról, a görög Arany Hajnalról, az olasz Északi Ligáról és a francia Nemzeti Frontról van szó, utóbbi 2014-ben 9 millió euró kölcsönt kapott egy orosz banktól. Oroszország a politikai befolyásszerzést közben kőkemény propagandával támogatja meg. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt