Szlovénia is szigorítana a migránsok fogadásán, ha az osztrákok így döntenek

külföld
2016 január 17., 18:46
comments 259

A szlovén kormány vasárnapi közleményében azt írta: Ausztria a schengeni szabályok értelmében bevezetheti határain az ellenőrzést, ha úgy ítéli meg, hogy a migrációs helyzettel összefüggő körülmények veszélyeztetik az ország nemzetbiztonságát, de ezt minden esetben be kell jelentenie az Európai Unió (EU) tagállamainak és az Európai Bizottságnak (EB).

A szlovén kormány Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban elhangzottakra reagált, miszerint Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket visszautasítja.

A szlovén kabinetet nem lepte meg Faymann bejelentése (Szijjártó Péter pedig egyenesen örömmel fogadta), de szerinte Bécsnek meg kell magyaráznia, hogy miért akarja hatályon kívül helyezni a schengeni megállapodást, és az meddig fog tartani.

Ha Ausztria bevezeti a határellenőrzést, és szigorít a migránsok fogadásán, Szlovénia azonnal ugyanolyan intézkedéseket vezet be, mint Ausztria – figyelmeztetett a szlovén kormány közleményében.

Szlovéniát nyugaton Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger, délen és keleten Horvátország, északkeleten Magyarország, északon pedig Ausztria határolja. Ezek közül csak Horvátország nem tartozik a schengeni zónához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.