Előkerült az egyik eltűnt hongkongi könyvesboltos, majd sírva vallotta be bűneit a kínai közmédiában

Gui Minhai 2015 októberében tűnt el. Vasárnapig nem lehetett tudni róla semmit, akkor viszont a kínai állami televízióban tűnt fel, ahol könnyes szemmel vallotta be, hogy 2003-ban részegen balesetet okozott, melyben meghalt egy egyetemista lány. 

Gui egyike annak az öt eltűnt könyvesboltosnak, akik együttműködtek a Mighty Current kiadóval, ami a kínai kommunista párt vezetőinek botrányaira és a róluk szóló pletykákra specializálódott. Csupa olyan témára, amit Kínában ki sem lehetne adni. Eltűnésük mögött mindenki a kínai hatóságokat sejtette. 

A vasárnapi tévéadásban felbukkanó Gui, aki amúgy svéd állampolgár is, könnyekkel küszködve beszélt 12 évvel ezelőtt balesetéről és arról, hogy hogyan hagyta el Kínát, miközben kétéves felfüggesztett börtönre ítélték. 

A férfi olyan részletekre is kitért, mint hogy bűntudata az elmúlt években napról napra nőtt és hogy így nem tudott elbúcsúzni apjától, aki tavaly halt meg rákban. Most pedig anyja is beteg, és őt szeretné látni, tette hozzá. 

A kínai közmédiában egyáltalán nem ritka, hogy a kommunista vezetés számára kellemetlen alakok időnként feltűnnek és töredelmes vallomást tesznek arról, hogy mennyire komoly hibákat követtek el. (Mashable)

;