Már van olyan kőolaj, ami a semminél is kevesebbet ér

gazdaság
2016 január 18., 16:33
comments 140

Az egyik rossz minőségű kőolajtípus – a magas kéntartalma miatt savanyú észak-dakotai savanyú kőolaj – értéke negatív lett, azaz a nullánál is kevesebb,

a termelő fizet a vevőnek fél dollárt, hogy vegyék már meg tőle.

A kőolajtípus ára egy éve még 13 dollár, egy évvel azelőtt pedig negyven dollár felett volt, szóval akkor még érthető volt, hogy miért akarták kitermelni. A mostani negatív ár arra utal, hogy nem csak hogy már nem éri meg feldolgozni a rossz minőségű kőolajat, hanem tárolni sem tudják már sehol, ezért fizet az eladó, hogy megszabaduljon tőle.

photo_camera AFP PHOTO / TONY KARUMBA

Az észak-dakotaiak szerencséje, hogy csak napi 15 ezer hordót állítanak elő ebből a rossz minőségű olajból, miközben a jobb minőségű kőolajukból 1,1 millió hordót – de ezek kitermelése sem éri meg a mostani kőolajárak mellett.

Egy olyan acélhordó, amiben az olajat szállítják és tárolják, újonnan száz dollárba kerül, miközben a mérvadó kőolajtípusok, a Brent és a WTI már 28 dollárnál járnak. Szóval elég nagy bajok vannak az olajiparban.

(Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.