Már saját képviselőinek harmada fellázadt Merkel ellen

Angela Merkel hivatala kedden egy ötoldalas levelet kapott a saját frakciójától, amiben 44 képviselő követelte a kancellártól, hogy változtasson a menekültpolitikáján. 

Azonban a 310 fős CDU/CSU frakción beül ennél jóval nagyobb lehet azoknak a száma, akik azt akarják, hogy a német hatóságok szigorúbban alkalmazzák a dublini rendeletet, azaz akár a háborús övezetekből érkező menekülteket is visszafordítanák a határon, ha azokat már egy másik uniós tagállamban menedékkérőként regisztrálták.

A tiltakozó képviselők most tudatosan korlátozták háromra az aláíró CSU-sok számát, mivel azt már egy ideje tudni lehet, hogy a bajorok elvből ellenzik Merkel lépéseit. Így a többi 56 CSU-s képviselővel ellen a Merkel ellen tiltakozók száma már eléri a 100-at, azaz majdnem a frakció egyharmadát.

A levelükben arról írtnak, hogy mivel az ország lassan eléri a teljesítőképesség határait, meg kell változtatni az eddig alkalmazott menekültügyi gyakorlatot, és sürgősen vissza kell térni a hatályos uniós jogszabályok szigorú alkalmazásához.

Merkel már többször kért időt a frakciójától és pártjától, hogy nemzetközi megoldást találjanak a menekültválságra. Ehhez december közepén a CDU kongresszusától és január elején a párt elnökségétől meg is kapta a támogatást (via Spiegel)