Az Eximbank nem azért írt ki hihetetlenül rövid határidővel pályázatot, mert előre megvolt a nyertes, hanem mert "olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik tíz nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot"

2016 január 21., csütörtök 11:24
148

Az Eximbank még november végén írt ki egy messziről bűzlő pályázatot összesen 16 milliárd forint kockázati tőke kezeléséről. A pályázóktól nem kértek magántőkét, viszont összesen tíz napot hagytak a pályázat beadására.

Akkoriban több alapkezelő is panaszkodott, hogy ez ebben a formában egészen furcsa, a Figyelő és Forbes pedig arról írtak, hogy gyanúsan úgy foglamazták meg a kiírást, hogy annak egy olyan cég feleljen meg, a GB & Partners Zrt., ami több szálon is Rogán Antalhoz kötődik – ami annak fényében nem is meglepő, hogy tavaly Rogán Antal korábbi alpolgármestere és Pasa Parki szomszédja, Puskás András lett az Exim vezérigazgatóhelyettese.

Aztán az Eximbank azt sem árulta el, hogy ki nyert a pályázaton.

Most végre reagált a bank, Urbán Zoltán vezérigazgató ugyan baráti közegben (az állami hírtévé reggeli műsorában), de hihetetlenül erős érveléssel állt elő, idézem az MTI-t:

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója.
Fotó: M1

"Rövid határidővel írták ki a pályázatot, mondta Urbán, ezt azzal magyarázta, hogy olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot."

:-D

Urbán szerint a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg (ezt negírta a mai Figyelő is), több magyar alapkezelővel is tárgyaltak ("sikeres és kudarcos" alapkezelőkkel is). Azt is elmondta, hogy kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.

Azt nem mondta el, hogy ki nyert.

Urbán azt is elmondta, hogy valóban kapnak Andy Vajna és Garancsi István különböző cégei hitelt az elvileg exportfinanszírozó banktól, de ez "nem tartalmaz támogatást, szigorú kondíciókkal nyújtották a hitelt". És egyébként is, "ezek az ügyletek portfoliójuk kevesebb mint 5 százalékát jelentik".

Andy Vajna egyébként "egy magyar vállalkozó, aki megveszi és új növekedési pályára állítja a TV2-csoportot", a Garancsi-érdekeltségbe tartozó Market "egy sikeres magyar vállalkozás, ami arra kapott hitelt, hogy egy több mint 10 éve parlagon heverő, külföldi tulajdonban lévő területet megvegyen, és ott városrészt építsen, munkahelyeket teremtsen".

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt