Hetek lehetnek már csak a schengeni rendszer megmentésére

migráció
2016 január 21., 15:56
comments 166

A holland miniszterelnök, Mark Rutte szerint az EU-nak mindössze hat-nyolc hét állhat még rendelkezésére, hogy megvédjék a schengeni rendszert és így az EU-n belül szabad, határellenőrzések nélküli utazás lehetőségét. 

Rutte erről a davosi világgazdasági fórumon beszélt, annak kapcsán, hogy a tavaszi időjárással várhatóan újra megnőhet majd az érkező migránsok száma, ez pedig helyrehozhatatlan törést okozhat a schengeni rendszerben, aminek eredménye lehet, hogy tagállamok vissza fogják állítani a határellenőrzést. 

A német gazdasági miniszter, Wolfgang Schäuble is arról beszélt, hogy az EU-nak egy Marshall-tervre van szüksége, amivel a határaival szomszédos országok gazdasági fejlődését indíthatják be. Ha jobb lenne a gazdasági helyzet a Közel-Keleten és az észak-afrikai régióban, az a német miniszter szerint visszafogná a menekültek áramlását is. 

Schäuble is tudja, hogy egy ilyen gazdasági terv eurómilliárdokba kerülne. Ugyanakkor más utak sem nagyon látszódnak. Mikor megkérdezték tőle Davosban, hogy ahogy 2015-ben egymillió menekült érkezett Németországba, elviselné ezt az ország 2016-ban is, a miniszter azt válaszolta, hogy még csak gondolni sem akar erre a kérdésre. 

A schengeni rendszer pedig már most is roskadozik, miután Svédország már visszaállította határai ellenőrzését Dánia felé, közben pedig csak januárban 35 ezer menekült kelt át Törökországból Görögországba eddig. Tavaly januárban ez a szám 1700 volt. 

A holland miniszterelnök ezért azonnali lépésekre szólított fel, többek között a Törökországgal kötött megállapodás betartását, az EU külső határainak határozottabb védelmét és egyezséget kér a tagállamok között a már megérkezett migránsok elosztásáról. 

Arról, hogy a közelmúlt eseményei és a migránsválság miatt hogyan omolhat össze belátható időn belül mindaz, amit Európai Unióként ismertünk meg, épp szerdán írtunk hosszabban. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.