Hetek lehetnek már csak a schengeni rendszer megmentésére

A holland miniszterelnök, Mark Rutte szerint az EU-nak mindössze hat-nyolc hét állhat még rendelkezésére, hogy megvédjék a schengeni rendszert és így az EU-n belül szabad, határellenőrzések nélküli utazás lehetőségét. 

Rutte erről a davosi világgazdasági fórumon beszélt, annak kapcsán, hogy a tavaszi időjárással várhatóan újra megnőhet majd az érkező migránsok száma, ez pedig helyrehozhatatlan törést okozhat a schengeni rendszerben, aminek eredménye lehet, hogy tagállamok vissza fogják állítani a határellenőrzést. 

A német gazdasági miniszter, Wolfgang Schäuble is arról beszélt, hogy az EU-nak egy Marshall-tervre van szüksége, amivel a határaival szomszédos országok gazdasági fejlődését indíthatják be. Ha jobb lenne a gazdasági helyzet a Közel-Keleten és az észak-afrikai régióban, az a német miniszter szerint visszafogná a menekültek áramlását is. 

Schäuble is tudja, hogy egy ilyen gazdasági terv eurómilliárdokba kerülne. Ugyanakkor más utak sem nagyon látszódnak. Mikor megkérdezték tőle Davosban, hogy ahogy 2015-ben egymillió menekült érkezett Németországba, elviselné ezt az ország 2016-ban is, a miniszter azt válaszolta, hogy még csak gondolni sem akar erre a kérdésre. 

A schengeni rendszer pedig már most is roskadozik, miután Svédország már visszaállította határai ellenőrzését Dánia felé, közben pedig csak januárban 35 ezer menekült kelt át Törökországból Görögországba eddig. Tavaly januárban ez a szám 1700 volt. 

A holland miniszterelnök ezért azonnali lépésekre szólított fel, többek között a Törökországgal kötött megállapodás betartását, az EU külső határainak határozottabb védelmét és egyezséget kér a tagállamok között a már megérkezett migránsok elosztásáról. 

Arról, hogy a közelmúlt eseményei és a migránsválság miatt hogyan omolhat össze belátható időn belül mindaz, amit Európai Unióként ismertünk meg, épp szerdán írtunk hosszabban. (Financial Times)