Még annál is súlyosabb a brazil Zika-járvány, mint korábban hitték

külföld
2016 január 21., 07:44
comments 54

Alig néhány hete kezdett el beszélni a világ a kóros kisfejűséggel születő dél-amerikai kisgyerek tömegéről, most pedig már arról van szó, hogy a helyzet még rosszabb.

Október óta legalább 3893 zikás esetet regisztráltak Brazíliában, pedig még múlt héten is csak 3500-ról volt szó.

Közben egyre több zikás esetet jelentenek a Brazíliával határos országokból, például Kolumbiából is, és már Bolíviában is volt megbetegedés. A helyi egészségügyi hatóságok szerint ráadásul egy olyan nőnél, aki nem hagyta el az országot, így biztosra vehető, hogy a Zika Bolívián belül is terjed.

Az amerikai járványügyi hatóság már kiadott egy figyelmeztetést, hogy terhes nők lehetőleg 

ne utazzanak Brazíliába, Kolumbiába, El Salvadorba, Francia Guianába, Guatemalába, Haitira, Hondurasba, Martinique-ra, Mexikóba, Panamába, Paraguayba, Suriname-ba, Venezuelába és az egyébként Amerikához tartozó Puerto Ricóba.

A járványszerűen terjedő zikát ugyanaz a szúnyog terjeszti, amely a sárgalázat és a Dengue-lázat, és senkinek sincs fogalma arról, hogy hogy lehetne megállítani.

A Zika az esetek többségében szimptómák nélküli, vagy csak enyhe lefolyású betegséget okoz, ellenben gyógyíthatatlan és megelőzhetetlen - vagyis nincs ellene vakcina. Védekezni ellene így csak szúnyoghálóval és rovarriasztóval lehet. Sok brazil orvos a legradikálisabb megoldást javasolta a nőknek: egyszerűen ne essenek teherbe.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.