Tízezer éves mészárlás nyomaira bukkantak Kenyában

2016 január 21., csütörtök 11:49
105

A világ legrégebbi háborújának nyomait találhatták meg Kenyában. A Turkana-tó melletti Nataruk melletti lelőhelyen 27 ember - férfi, nő és gyerek - csontvázát találták meg, akik a nyomok alapján egy időben haltak erőszakos halált, holttestüket pedig temetetlenül hagyták hátra a túlélők.

A nyomok alapján mindegyiküket bunkóval verték agyon vagy leszúrták.

Bár az archeológusok tanulmányukban nem tárták fel pontosan, hogy mi történhetett, az, hogy egyszerre ilyen sokan haltak erőszakos halált egy időben és egy helyen, a Cambridge-i Egyetem professzora, Robert Foley szerint "valamilyen konlfiktusra" utal.

A feltételezések szerint egy másik vadászó-gyűjtögető csoport támadhatott az áldozatokra fabunkókkal és pattintottkőheggyel szerelt íjjakkal vagy dárdákkal.

Marta Mirazon Lahr, a nataruki kutatás vezetője szerint a mészárlás az erőforrásokért folytatott harc állhatott a háttérben.

Ez pedig érdekes fejlemény az emberiség kultúrtörténetében, mert mostanáig az volt az urlakodó nézet, hogy a háborúság a letelepedés következménye volt, a tenyésztett, legeltetett állatokért, a tárolt gabonáért kezdték ölni egymást az emberek. A hipotézis szerint a vadászó-gyűjtögetők nem háborúztak, mert módjukban állt kitérni a rivális csoportok elől. (Via BBC)