Tízezer éves mészárlás nyomaira bukkantak Kenyában

TUDOMÁNY
2016 január 21., 12:49
comments 104

A világ legrégebbi háborújának nyomait találhatták meg Kenyában. A Turkana-tó melletti Nataruk melletti lelőhelyen 27 ember - férfi, nő és gyerek - csontvázát találták meg, akik a nyomok alapján egy időben haltak erőszakos halált, holttestüket pedig temetetlenül hagyták hátra a túlélők.

A nyomok alapján mindegyiküket bunkóval verték agyon vagy leszúrták.

Bár az archeológusok tanulmányukban nem tárták fel pontosan, hogy mi történhetett, az, hogy egyszerre ilyen sokan haltak erőszakos halált egy időben és egy helyen, a Cambridge-i Egyetem professzora, Robert Foley szerint "valamilyen konlfiktusra" utal.

A feltételezések szerint egy másik vadászó-gyűjtögető csoport támadhatott az áldozatokra fabunkókkal és pattintottkőheggyel szerelt íjjakkal vagy dárdákkal.

Marta Mirazon Lahr, a nataruki kutatás vezetője szerint a mészárlás az erőforrásokért folytatott harc állhatott a háttérben.

Ez pedig érdekes fejlemény az emberiség kultúrtörténetében, mert mostanáig az volt az urlakodó nézet, hogy a háborúság a letelepedés következménye volt, a tenyésztett, legeltetett állatokért, a tárolt gabonáért kezdték ölni egymást az emberek. A hipotézis szerint a vadászó-gyűjtögetők nem háborúztak, mert módjukban állt kitérni a rivális csoportok elől. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt