Matolcsyék beperlik az MTA közgazdászait

Matolcsyék szerint hazudott az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága a Jegybank  és a Pallas Athéné Alapítványok oktatási programjairól.

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága pénteken kérte arra az MTA vezetését, hogy segítsen az MNB „közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban zajló térfoglalásnak visszafordításában.” 

A bizottság szerint az MNB közvetlenül és alapítványain keresztül egyre nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban. Ráadásul az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon.

A Jegybank visszautasította a vádakat, szerintük az MNB és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét.

A Nemzeti Bank személyenként ment neki a Bizottság tagjainak. A pénteki közleményükben megemlítik, hogy a bizottság elnökhelyettese az a Mihályi Péter is részt vesz az MNB egyik oktatási programjában, mivel az általa szerkesztett Acta Oeconomica kiadvány évente 5 millió forintos támogatást kap a jegybanktól.

Matolcsyék szerint szerint az őket ért támadások már csak azért sem hitelesek, mert a bizottságnak tagja Bokros Lajos és Király Júlia, aki többször bírálta a Növekedési Hitelprogramot.

Kiemeleik, hogy állásfoglalásban megfogalmazottakkal ellentétben az MNB és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét.

Megjegyezték, hogy az MTA Közgazdasági Bizottsága nevében közzétett dokumentum miatt az MNB megteszi a szükséges jogi lépéseket.