Amerika és Törökország készen áll a katonai megoldásra az Iszlám Állam ellen

külföld
2016 január 23., 17:29
comments 209

Az Egyesült Államok és Törökország továbbra is keresi a szíriai válság politikai rendezésének a lehetőségét, de ha az nem lehetséges, készen állnak a "katonai megoldásra" is, hogy kiűzzék Szíriából az Iszlám Államot - mondta szombaton Isztambulban Joe Biden.

Az amerikai alelnök Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tárgyalt, a nyilatkozatot egyetértésben tették.

Biden egyetértett Davutogluval abban is, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) az Iszlám Állammal azonos "terrorista veszélyt" jelent Ankara számára. Nem értettek viszont egyet  legfőbb szíriai kurd pártnak, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD), illetve ez utóbbi fegyveres milíciájának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG) a megítélésében. Davutoglu ez utóbbiak fegyvereseit is terroristának nevezte, és szerinte ellenük is küzdeni kell.

Az ISIS elleni harcban az YPG-t viszont Amerika támogatja. November végén az amerikai különleges erők katonái éppen azért érkeztek Szíriába, hogy kiképezzék és segítsék a kurd milícia tagjait. Az YPG a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő a dzsihadisták elleni küzdelemben, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit, mivel a csoport kapcsolatban áll a PKK-val, sőt, Davutoglu szerint a kurd milícia is a PKK részét képezi. 

Biden hivatala azért közölte, nincs változás a hivalos amerikai politikában, nem a háború a cél. Csak ez is egy lehetőség.

(MTI, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.