Tarlós a nyugdíjasok ingyenes utazásának megvonásával riogatta a kormányt

Tarlós István a pénteki sajtótájékoztatóján vetette fel, hogy át kellene gondolni a 65 év felettiek ingyenes utazását, és rákényszerülhetnek arra, hogy a kormánynál felvessék a díjmentesség kérdését. 

A főpolgármester azt mondta, hogy a díjkedvezmény még rendben van, de az ingyenességet át kell gondolni, mert üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni.

MICSODA???

A sajtótájékoztató után a kormány sorra adta ki a közleményeket nyugdíjas szavazóik megnyugtatására: előbb a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy a kormány továbbra is garantálja a 65 év felettiek ingyenes utazását, azt törvényt szabályozza, és nem tervezik módosítani. Tarlós erre úgy reagált, hogy örül, hogy a kormány megerősítette, törvény írja elő a díjmentességet a 65 év felettieknek a tömegközlekedésben, mert ezek szerint az államnak biztosítania kell annak 9 milliárd forintos éves költségét. Szerinte ez a jelenlegi egyeztetés légkörét tovább javítja.

Majd estére a Nemzetgazdasági Minisztérium is bebiztosította magát egy közleménnyel, amelyben megint megnyugtatnak mindenkit, hogy a kormány, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is biztosítja nemcsak a 65 éven felüliek, hanem minden erre jogosultak az ingyenes utazást. 

Banai Pétert államháztartásért felelős államtitkár szerint a kormány az ehhez szükséges 21 milliárd forintot az idei évi költségvetésben is rögzítette, amely összeget fogyasztói árkiegészítésként az állam közvetlenül a fővárosnak utalja. Az NGM szerint pontatlan volt Tarlós István állítása, miszerint fogyasztói árkiegészítésként a főváros 9 milliárd forintot kap az államtól. (via MTI)