A riói olimpián talán már nem vizsgálják a versenyzők nemét

2016 január 24., 11:26

A jövőben nem kell nemátalakító műtét ahhoz, hogy egy magát nőnek érző, de biológiailag férfi sportoló nőként versenyezhessen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkészítette a transzgender sportolókra vonatkozó új szabályozást, amit már az idei, riói nyári olimpia előtt életbe léptethetnek.

Hogy mi az a transzgender? Olvasson utána a Nagy Genderszótárban!

A szabályzat tervezete már novemberben elkészült, az amerikai ESPN értesülései szeirnt az új szabályozás összhangban van az amerikai egyetemi sportszövetség, az NCAA szabályzatával, amelyben már nem feltétel a nemátalakító műtét a transzgender sportolók versenyeztetésében.

A jelenleg érvényes szabályozás csak akkor engedélyezte a transzgender sportolóknak, hogy genderazonos vetélytársakkal mérjék össze tudásukat, amennyiben át is operáltatták magukat és átestek egy két évig tartó hormonterápián is. Különben a születési-biolgóiai nemük szerint sorolták be őket.

Transzgender sportoló még nem nyert aranyat olimpián - két, később nemet váltó sportoló, az 1976-os olimpián tízpróbában még Bruce-ként győztes Caitlyn Jenner és a 2000-ben rúdugrásban Yvonne-ként nyerő Balian Buschbaum csak sportolói sikerei után kezdte nyíltan transzgendernek vallani magát. (Via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.