Megjelent a Kreatív Köcsög Freelancepack

Budapest
2016 január 24., 19:53
  • A sikeres magyar fiatalok és az ellenzéki aktivisták után itt a csomag, amelynek segítségével bárki lehet grafikus, rendezőasszisztens vagy reklámszövegíró.
  • Minden egy helyen, ami a kozmopolita, szabadúszó, stílusosan hedonista élethez kellhet.
  • A cikket Ács Dániel és Bede Márton írták, összesen több évtizednyi kutatómunka után.

Mit szeretnél csinálni 25 és 45 éves korod között? Mit szólnál egy olyan karrierhez, amibe nem kell beleszakadni, viszonylag jól lehet vele keresni, és még menőnek is képzelheted? Legalábbis addig a pillanatig, amíg rá nem ébredsz, hogy annyira jól azért mégsem lehet keresni vele, amit csinálsz, annak semmi értelme vagy haszna nincs, és miközben ezen gondolkozol, jön valaki nálad 15 évvel fiatalabb, és elveszi a munkád.

De most ne a távoli jövővel foglalkozzunk, hanem a jelennel és főleg a jelen alapos kiélvezésével. Mert hát mit csinálna az ember, akinek vagy egyáltalán nem kell bejárnia a munkahelyére, vagy nyugodtan mehet be tíz után, mert a főnöke is hozzá hasonlóan őrülten bulis arc? A legdivatosabb ruhadarabok begyűjtése, nyaralás és telelés a világ legjobb helyein, és persze a budapesti bulik folyamatos pörgetése - mi lehetne mindennél fontosabb egy felnőtt, már kopaszodó férfi és őszülő nő életében?

Cikkünk ehhez a gondtalan, kreatív, Magyarország maradékától teljesen idegen életmódhoz nyújt gyakorlati tanácsokat. De hát miért is érdekelne egy tőröl metszett Kreatív Köcsögöt Magyarország maradéka, nem igaz? ;-P

Adidas Stan Smiths

photo_camera A stílus, ami messzire kürtöli: kreatív vagyok!

Egy dolog Kreatív Köcsögnek lenni, és egy másik, sokkal fontosabb dolog annak is látszani. Az ember fiának és lányának folyamatosan ügyelnie kell arra, hogy a szubkultúra többi tagja azonnal felismerje, a szimpla prolik pedig lássák, hogy valami számukra elérhetetlenről van szó. Ilyen üzenetet pedig a legegyszerűbben nagyon divatos megjelenéssel lehet közvetíteni. Bújd folyamatosan a nyugati weboldalakat, hogy mindig képben legyél, és egy szezonnal a nyomi mainstream arcok előtt kezdj el itthon hordani egy konkrét sapkát, pulóvert vagy cipőt. 2015-ben a budapesti Kreatív Köcsögök többek közt ezekről a kényelmetlen tornacipőkről ismerték fel egymást - a 2016-os kötelező darabról még folynak az egyeztetések. (A fenti képen figyeljük meg a feltűrt farmert és a titokzoknit is. Egy Kreatív Köcsög számára minden részlet jelentőséggel bír.)

Kábítószer

photo_camera Péntek este egy igazán kreatív háztartásban

Miért vonatkoznának a magyar társadalom törvényei arra, aki a társadalom felett állónak képzeli magát? Teljesen egyértelmű, hogy aki az amerikai Portlandben játszódó tévésorozatokat néz, az gyakorlatilag portlandi lakos, úgyhogy az ottani szabályok szerint élhet. És ott bizony lehet füvet kapni a boltban, és akkor sem állít meg a rendőr, ha előtte tolod a kokaint és a metamfetamint. Nehogy már egy magyar rendőr szabjon gátat a kreativitás áradásának...

Broad City

photo_camera Budapest sajnos csak 9-10 év múlva lesz ennyire kreatív :-(

Girls? Pfff, jó hogy nem Sex in the City, anyukám! 2016 van, egy nagyvárosi nő két Jezebel-cikk között vagy a feminizmuson gondolkodjon, vagy Amy Schumeren, vagy nézze meg az új Broad City-epizódot. Elképesztő, hogy ez a két csaj milyen vagányan és szabadon él New Yorkban, miközben persze magasról tesznek arra, hogy mit gondolnak róluk a férfiak. Bárcsak itt tartanánk már Budapesten is, hogy szakadna rá a patriarchátusra az a mocskos üvegplafon!

Barcelona

GARDEL Bertrand / hemis.fr
photo_camera Napsütés, Estrella Damm, kreativitás. GARDEL Bertrand / hemis.fr

Arról ne kelljen már vitát nyitni, hogy melyik a legjobb város nemcsak Európában, hanem az egész világon. Igen, bulizni Berlinben is lehet, de jókat enni, shoppingolni, vagy csak egyszerűen tengeni és lengeni a jó időben, szóval élvezni az összekreatívkodott munka gyümölcsét, na, arra Barcelona a tökéletes választás. Akár egy hosszú hétvégére is érdemes kiugrani, de jobb, ha tudod, hogy a legkreatívabb magyarok már lakást tartanak fent a Gràcia negyedben, és katalánul is tudnak néhány szót.

Tetőtéri lakás raklapággyal, terasszal

photo_camera Szexre, kreatívkodásra, imázsépítéshez egyaránt ideális környezet

Egy Kreatív Köcsög egy pillanatig sem tűrheti meg maga körül a szürkeséget, és semmiben sem ismer kompromisszumot. Hiába látják kevesebben a lakása belsejét, mint a ruhatára legkreatívabb darabjait, nagy figyelmet fordít lakókörnyezetére, és semmit sem szeret jobban, mint a méregdrága és a filléres szar tárgyak kombinációját, ami vacsoravendégeinek és alkalmi szexpartnereinek fejébe egyaránt beleveri a sikeres, de bohém életérzést.

Központ + Telep

photo_camera A kreativitás epicentruma

Nem számít, hogy csigalassú kiszolgálás és silány az italválaszték, mert ha valaki vagy a kreatív világban, akkor egyszerűen ott KELL lenned minden csütörtök és péntek este a Madách út és a Rumbach Sebestyén utca sarkán. OK, mehetsz szombaton is, de nagyon fontos, hogy legalább egy nem pénteki hétköznapon is megjelenj, ezzel demonstrálva, hogy szemben a nyomi átlagemberekkel, te akkor kelsz másnap, amikor csak akarsz. Reggel nyolckor lehetetlen kreatívnak lenni.

Délkelet-Ázsia

RIEGER-RENAULT / hemis.fr
photo_camera Ilyen környezetben sokkal jobban esik filmforgatókönyvet átfutni. RIEGER-RENAULT / hemis.fr

Az töltse itthon a telet, aki szereti a lucskos hideget és fontos neki a karácsony - egy igazi Kreatív Köcsög semmiképpen sem lehet ilyen. Úgyhogy minden télen minimum néhány hétre, de ha igazán laza szabadúszó vagy, akár több hónapra is irány Thaiföld és környéke, ahol aztán lehet szörfözni, búvárkodni, vagy egyszerűen csak rendelni egy gombás pizzát a tengerparton rohadva. Ilyen vakációról valami átlagbéla magyar irodista még álmodni sem merne.

Keleti Károly utca

photo_camera Ahogy a helyiek becézik: artdirector-fasor.

Amióta a Bulinegyedet elözönlötték a turisták, egy igazán kreatív ember nem élhet a Belvárosban. A nincstelen egyetemisták a Népszínház utca felé vették az irányt, de az ember nem azért fotóz reklámkampányokat napi 3 órában, hogy aztán menekülteket kelljen kerülgetnie a lépcsőházban. A budai Marczibányi tér környéke egyszerre cool és polgári, ráadásul egymás után nyílnak a jobbnál jobb vendéglátóhelyek. A legkreatívabb arcok a Keleti Károly utcában bérelnek vagy vesznek lakást, ahol ma már minden lépcsőházra jut egy szövegíró és egy producer. Van, ahol már a gangon meg lehetne tartani egy komplett PPM-et.

Kiszel Tünde

photo_camera :-DDDDD MEKKORA PARASZTOK :-DDDDDDDDDDDDDD

A Kreatív Köcsög megveti a magyar közízlést. Csak azt szereti, ami szerinte jóval felette, illetve jóval alatta áll. Így lehet egyszerre rajongani a Broad City-ért, Kambodzsáért, és olyan suttyóságokért, mint Kiszel Tünde, Rubint Réka, Pataky Attila vagy Alekosz. A Kreatív Köcsög maga sem tudja, hogy őszinte rajongásról vagy ironikus álrajongásról van szó, de hát nem is ez a lényeg, hanem ez az őrülten egyedi ízlés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.